Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Crowbar - Sever The Wicked Hand




Πάνω από 20 χρόνια ύπαρξης για τους επιδραστικότατους και πρωτοπόρους του Sludge, Crowbar. 22 χρόνια γεμάτα με αλλαγές ονομάτων, μελών και όχι μόνο. Οι δυσκολίες που συνάντησαν υπήρξαν τραγικές αλλά δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα. Κι ας μην έχουν λάβει την αναγνώριση που τους πρέπει ακόμη..

Στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε το Sever The Wicked Hand που αποτελεί την ένατη full length κυκλοφορία τους. Ένα δίσκος που κυκλοφόρησε έξι ολόκληρα χρόνια απ' την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά τους. Αρκετά μεγάλο το διάστημα της αναμονής λοιπόν και όπως ήταν φυσικό, ανάλογα μεγάλες ήταν και οι προσδοκίες μας. Και μας δικαιώνει το ηχητικό αποτέλεσμα. Όχι διότι εδώ θα ακούσουμε καινοτομίες, καμία σχέση, αλλά διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό δίσκο στο ύφος που το συγκρότημα μας έχει συνηθίσει, στο ύφος που μας αρέσει και που αγαπήσαμε.

Πελώρια riffs βουτηγμένα σε ένα southern απόσταγμα, τα γνωστά τους grooves συνδυασμένα άψογα με τα punkικα ξεσπάσματά τους, και οι αργές, ενδοσκοπικές μελωδικές στιγμές, μας προσφέρουν ένα δίσκο δυναμίτη που περιέχει 12 τραγούδια. Ίσως λείπει το χιτάκι αλλά δεν νομίζω να το έψαξε και κανείς εδώ. Η παραγωγή είναι πολύ καλή και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική του συγκεκριμένου δίσκου. Άξια ειδικής μνείας είναι και τα φωνητικά που ακούμε εδώ. Υπέροχα σπαρακτικά, για άλλη μια φορά.

Τέλος, αυτός ο δίσκος δεν ανοίγει νέους ορίζοντες στα μουσικά δρώμενα και δεν χρειάζεται και να το κάνει εδώ που τα λέμε, γιατί αυτή η μπάντα ότι ήταν να αποδείξει το απέδειξε και με το παραπάνω. Υπήρξαν άλλωστε πρωτοπόροι του συγκεκριμένου ιδιώματος οπότε η συζήτηση περί πρωτοτυπίας μοιάζει άτοπη. Έχω την εντύπωση όμως ότι τούτος ο δίσκος θα τους κάνει ευρύτερα γνωστούς και θα τους προσφέρει νέους οπαδούς. Έστω και τώρα, είναι καιρός να αναγνωριστεί το μεγαλείο αυτού του συγκροτήματος-εγγύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου