Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συναυλίες & Festivals

Τέτοια εποχή ανακοινώνονται συνήθως οι λεπτομέρειες γύρω από τα μεγάλα ή/και πιο μικρά festivals της Ευρώπης και όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει και για festival που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Θα αναφερθούμε επιγραμματικά λοιπόν, σε αρκετά από αυτά.

Ξεκινάμε με την βόλτα μας στις καλοκαιρινές συναυλίες από τα εγχώρια festivals. Το γνωστό και μη εξαιρετέο, Rockwave ανακοίνωσε μόλις χθες τα περισσότερα εκ των ονομάτων που θα το απαρτίσουν φέτος. Ονόματα γνωστά και ιδιαίτερα αγαπητά από πολύ κόσμο στην Ελλάδα και τιμές εισιτηρίων ιδιαίτερα καλές. Ίσως λείπει το πολύ μεγάλο όνομα κράχτης, αλλά και οι Kyuss και οι Monster Magnet και οι Flogging Molly και οι Therapy? και οι υπόλοιποι που έχουν ανακοινωθεί δεν αποτελούν αμελητέες ποσότητες, κάθε άλλο. Βέβαια, το line up θα εμπλουτιστεί γιατί έπονται οι ανακοινώσεις για την πρώτη μέρα του festival. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε λοιπόν. Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον festival που διενεργείται στα μέρη μας τα τελευταία χρόνια, το Ejekt, θα φέρει στη σκηνή του την πασίγνωστη, για πολλούς και διάφορους άλλους λόγους δυστυχώς πέρα απ' τη φωνή της, Amy Winehouse καθώς και ο πολύ αγαπητός στο ελληνικό κοινό, Moby. Ένα από τα ονόματα που θα τους πλαισιώσουν είναι και οι ανερχόμενοι και πολλά υποσχόμενοι The Vaccines. Αναμένουμε με αγωνία και τα ονόματα των υπόλοιπων συγκροτημάτων που θα πάρουν μέρος στο πολύ καλό αυτό festival. Τελευταίο εν Ελλάδι festival που θα αναφέρουμε σε τούτο το ποστ είναι το νεότευκτο, Sonisphere. Το περσινό μπάσιμο του στα μουσικά δρώμενα της χώρας ήταν άκρως εντυπωσιακό. Καθόλου εντυπωσιακό δεν είναι κατά τη γνώμη μας το φετινό line up του. Οκ, όλοι ξέρουμε τι εστί Iron Maiden για τη metal και τους Έλληνες φανς αλλά πιστεύουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για headline. Ιδιαίτερα αγαπητοί στους Έλληνες είναι και τα άλλα δύο μεγάλα ονόματα του festival, οι Slipknot και οι Mastodon. Όσο για τις άλλες δύο μπάντες που συμπληρώνουν το festival, τους  Gojira και Virus, τους αγαπάμε και τους εκτιμάμε και τους καραγουστάρουμε αλλά θα προτιμούσαμε να τους δούμε σε κάποιο δικό τους live με το χρόνο και την ατμόσφαιρα τους. Αλλά περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

Το πρώτο festival εξωτερικού που θα ασχοληθούμε, δεν διεξάγεται καλοκαίρι αλλά άνοιξη και μάλιστα σε ένα μήνα από τώρα, τον Απρίλη, είναι το Roadburn που διεξάγεται στην Ολλανδία. Το μόνο που έχουμε να πούμε γι' αυτό είναι ότι μας πήρανε τα κλάματα με το εξαιρετικό line up. Τι να άλλο να σχολιάσουμε επ'αυτού? Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για ένα άλλο μεγάλο festival του εξωτερικού, της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γαλλίας. Ο λόγος περί του Hellfest φυσικά που για άλλη μια χρονιά με το line up του αποδεικνύει γιατί είναι από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά μουσικά γεγονότα παγκοσμίως. Σοκ και δέος με το line up. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το γερμανικό Wacken που έχει ένα πραγματικά δυνατό line up και αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που αν και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου έχει ήδη γίνει sold out από τώρα. Φυσιολογικό αν μη τι άλλο. Περνάμε τώρα στο Rock Werchter που πραγματοποιείται στο Βέλγιο και κινείται στο χώρο του ευρύτερου indie, alternative χώρου, και στο line up του διακρίνουμε κάποια πολύ δυνατά ονόματα. Σίγουρα αποτελεί κι αυτό το festival, μια πολύ καλή ευκαιρία για μια μίνι εξόρμηση στο εξωτερικό. Όπως καλή ευκαιρία αποτελεί και το έτερο βελγικό festival, το Dour που έχει ένα πολυποίκιλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον line up με πολλά γνωστά ονόματα διαφορετικών μουσικών μονοπατιών. Ανηφορίζοντας, προς Σκανδιναβία μεριά κάνουμε μια στάση στην Αυστρία όπου διενεργείται το Novarock. Αρκετά καλά ονόματα θα εμφανιστούν και σε αυτό. Μπάντες της metal μουσικής και όχι μόνο. Το Sweden Rock Festival έχει για ακόμη μια χρονιά πολύ δυνατά ονόματα. Κάτι που φυσικά δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη.

Τέλος, ας ρίξουμε και μια ματιά στα festivals που γίνονται σε γειτονικές μας χώρες. Ένα καλό, πολύ δυνατό συναυλιακό γεγονός ονόματι Exit Festival θα λάβει χώρα στη γειτονική Σερβία. Δυνατό line up αποτελούμενο από ανερχόμενες και ήδη καταξιωμένες μπάντες του ευρύτερου indie/alternative χώρου. Παρόμοιο line up με το δικό μας Sonisphere έχει αυτό της Βουλγαρίας αν και οι όποιες συγκρίσεις δεν θα προσφέρουν κάτι όταν οι διαφορές είναι μειοψηφία, αριθμητικά μιλώντας. Πολύ δυνατό για άλλη μια φορά είναι το Metalcamp της Σλοβενίας. Ένα αμιγώς metal festival που είναι σίγουρο ότι θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό φαν του είδους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους φαν της μέταλ μουσικής αναμένεται να είναι και το Unirock Open Air Festival που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Όμορφα πράγματα θα γίνουν πέριξ της χώρας μας λοιπόν και αρκετά από αυτά είναι και οικονομικά προσεγγίσιμα.

Υ.Γ. Σκόπιμα δεν αναφερθήκαμε στα καλοκαιρινά festivals χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Σκωτία ή ακόμη και η Αμερική. Ο λόγος προφανέστατος. Δεν θέλουμε να πέσουμε σε κατάθλιψη που για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε σε κάποιο από αυτά. Δεν είναι εποχές αυτές για να παίζουμε με τον πόνο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου