Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Lento - Icon


Το 2004, δημιουργήθηκαν οι Ιταλοί, Lento, που έχουν σαν βάση τους τη Ρώμη. Δυο κυκλοφορίες είχαν έως τώρα, μια full length κι ένα split album, μοιρασμένο με τους συμπατριώτες τους Ufomammut. Πριν λίγες εβδομάδες, η πεντάδα, κυκλοφόρησε την τρίτη συνολικά και δεύτερη full length δουλειά της με τίτλο: Icon, μέσω της γερμανικής εταιρίας Denovali, η οποία διαθέτει δωρεάν τον -αποτελούμενο από 10 κομμάτια και διαρκείας 37 λεπτών, δίσκο, μέσω του website της, τόσο για download, όσο και για streaming.

Η μουσική των Lento μπορεί να χαρακτηριστεί: ατμοσφαιρικό sludge, αλλά ίσως αυτό να μην είναι αρκετό για να περιγράψει με σαφήνεια τον ήχο τους καθώς, η ambient και το drone δηλώνουν παρών, όπως επίσης τα hardcore και τα progressive στοιχεία. Λένε πως η τεχνική, αρκετές φορές δεν έχει χώρο σε μια κατά βάση doom μπάντα, όμως οι συγκεκριμένοι Ιταλοί, ήρθαν να θέσουν εν αμφιβόλω την παραπάνω άποψη. Η απόδοση τους είναι καταπληκτική, όπως και οι ιδέες τους. Οι συνθέσεις τους είναι τόσο πολύπλοκες, αλλά και τόσο απλές συνάμα, που σε καθηλώνουν με την Αποκαλυπτική τους ατμόσφαιρα ενώ, η παραγωγή είναι αρκετά δυνατή και καθαρή. Τα χρώματα που έχουν επιλεγεί για το artwork και το εξώφυλλο του δίσκου, δεν θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη μουσική που περιέχει ο δίσκος. Μουσική μουντή, γκρίζα, σκυθρωπή, ζοφερή, μελαγχολική μα και συνάμα όμορφη.

Χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες, γεμάτο μπάσο, δυνατά ντραμς, ψυχεδελικά ambient σημεία, hardcore ξεσπάσματα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα: μια δίνη μουσική, που φέρνει στο μυαλό εικόνες από εν εξελίξει ανεμοστρόβιλο, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του ενώ, η θέα από τα συντρίμμια που αφήνει πίσω του συνοδεύεται εξαίσια από το ακαπέλα κλείσιμο του δίσκου -πρώτο κομμάτι τους αν δεν απατώμαι, που ακούγονται φωνητικά, χωρίς όμως να υπάρχουν και στίχοι, αφού τα σε στυλ ψαλμωδία φωνητικά μας θυμίζουν: πως ναι, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, αλλά αυτό ήταν απαραίτητο για να μπορέσουμε να πάρουμε ώθηση και να ξανασηκωθούμε και να σταθούμε δυνατοί στα πόδια μας. Μέσα από κάτι κακό άλλωστε, πάντα γεννιέται και κάτι καλό. Αυτό το καλό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πάρα πολύ καλό και έχει και όνομα και δημιουργό: Icon και Lento, αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου