Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ice Dragon - The Sorrowful Sun



Από την Βοστόνη των Η.Π.Α. προέρχονται οι Ice Dragon, μια σχετικά νέα μπάντα καθώς, δημιουργήθηκαν το 2008 και η μουσική που παίζουν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ψυχεδελικό doom, αν και αυτό μάλλον θα την αδικούσε, διότι τα στοιχεία που ακούμε σε αυτή, είναι πολλά κι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Άλλωστε, το The Burl, The Earth, The Aether, που κυκλοφόρησε πέρυσι και αποτελεί την πρώτη δουλειά της μπάντας, μας έκανε ξεκάθαρο πως η μουσική τους αν και heavy -με όλη τη σημασία της λέξης, δεν θα είναι και μονολιθική. Κάτι που όπως αποδεικνύεται στο δεύτερο full length του συγκροτήματος, The Sorrowful Sun, δεν είναι διόλου κακό ή άσχημο, το αντίθετο θα έλεγα.

Πριν δύο μήνες και πιο συγκεκριμένα, στις 21 του Ιούνη, ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά τους, που διαρκεί 38 λεπτά και περιέχει 9 κομμάτια. Η παραγωγή, αλλά και η ηχογράφηση του δίσκου, έγιναν στο υπόγειο ενός εκ των μελών της μπάντας, όπου και έγραψαν όλα όσα έπαιξαν live -κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, ο ήχος τους να εμποτιστεί με ένα άκρως γοητευτικό vintage συναίσθημα, που ταιριάζει τόσο με την μουσική, όσο και με την γενικότερη αισθητική της μπάντας. Αισθητική, που γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσω μουσικής αλλά και στίχων, πως έχει επηρεασθεί από την εποχή των hippies.

Το ψυχεδελικό doom συναντιέται με τα obscure folk περάσματα και δημιουργούν ένα εκπληκτικό μείγμα heavy μουσικής, που πολλά από τα μεγαθήρια του χώρου θα ζήλευαν. Σκεφτείτε τους Black Sabbath στις αρχές της δεκαετίας του 70 να καταναλώνουν μερικά από τα ψυχότροπα των Electric Wizard και παράλληλα, να τζαμάρουν παρέα με τους Sleep, έχοντας ως βασική τους επιρροή διάφορους ντόπιους καλλιτέχνες. Κάπως έτσι ακούγονται οι Ice Dragon, που παρά τις εμφανείς τους επιρροές, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν απόλυτα προσωπικό ήχο, ο οποίος, εκτός των παραπάνω, περιέχει και ολίγον από stoner ενώ, τα blues δεν λείπουν απ' την εξίσωση. Μπορεί όλα αυτά να μην σας φαίνονται πρωτότυπα, αλλά το ταλέντο και η ικανότητα που χρειάζονται για να παίξεις έτσι όπως παίζουν αυτά τα παλικάρια, είναι στοιχεία επιβεβλημένα, που όπως σωστά μαντεύετε, τούτοι εδώ, τα έχουν και μάλιστα σε πλεονάζοντα βαθμό ενώ, ξέρουν και πως να τα χειριστούν.

Με την περσινή τους δουλειά, που μπορείτε να αποκτήσετε νόμιμα και σε όποια τιμή εσείς επιθυμείτε από εδώ, οι Ice Dragon έκαναν δυναμικό μπάσιμο στα δρώμενα της heavy μουσικής εντυπωσιάζοντας αρκετό κόσμο με την εξαιρετική μουσική τους. Ένα χρόνο μετά, ο διάδοχος του ντεμπούτου τους, εξάλειψε τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπήρχαν για αυτούς καθώς, όχι μόνο συνέχισαν αυτό που πέρυσι ξεκίνησαν, αλλά το πήγαν πολλά βήματα μπροστά. Την εξέλιξη που οι ίδιοι είχαν ως μουσικοί, μπόρεσαν να την περάσουν στην μουσική τους με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντας το The Sorrowful Sun να αποτελεί must για τις δισκοθήκες όλων των φίλων του heavy ήχου καθώς, είμαι σίγουρος ότι αυτός ο δίσκος, θα καπαρώσει υψηλότατες θέσεις στις περισσότερες από τις λίστες που αναμένεται να εμφανισθούν προς το τέλος της χρονιάς, κι αυτό είναι κάτι που θα με βρει απόλυτα σύμφωνο.  Γι' αυτό και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αποκτήσετε τον εν λόγω δίσκο και ει δυνατόν, όχι την ψηφιακή κόπια που διατίθεται για 5 δολάρια, αλλά την φυσική κόπια -που κοστίζει 10 δολάρια, διότι το πακέτο που την συνοδεύει, είναι φανταστικό -όπως ακριβώς είναι και το μουσικό της περιεχόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου