Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Anathema - Falling Deeper


Οι Βρετανοί και αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, Anathema, που δημιουργήθηκαν το 1990, κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες έναν ακόμη δίσκο-συλλογή με διασκευές σε δικά τους τραγούδια, το Falling Deeper, που διαρκεί περίπου 39 λεπτά και περιέχει νέες ορχηστρικές εκτελέσεις για εννέα από τα παλαιότερα κομμάτια τους. Πιο συγκεκριμένα, το tracklist του δίσκου έχει ως εξής: 1. Crestfallen, 2. Sleep in Sanity, 3. Kingdom, 4. They Die, 5. Everwake, 6.J’ai Fait Une Promesse, 7.Alone, 8. We, the Gods, 9. Sunset of Age. Πρόκειται λοιπόν για καινούριες ενορχηστρώσεις σε κομμάτια από τα The Crestfallen Ep, Pentecost III Ep, Serenades και The Silent Enigma, κυκλοφορίες, που έχουν στοιχειώσει τα συναισθήματα μας, αλλά και που έχουν γράψει την δική τους ιστορία με ανεξίτηλο μελάνι στον doom/death χώρο. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια κυκλοφορία που απαιτεί μπόλικη τόλμη και γερό στομάχι, αφού εμπεριέχει ουκ ολίγες παγίδες για την μπάντα.

Ο δίσκος έχει πανέμορφο εξώφυλλο, αλλά και artwork. Η παραγωγή, που έγινε στα Parr Street Studios που βρίσκονται στη γενέτειρα τους, Liverpool, είναι πολύ καλή ενώ, αξίζει να αναφερθεί πως σε αυτά τα studio έχουν ηχογραφήσει μεταξύ άλλων και μπάντες όπως οι Coldplay και Elbow. Την παραγωγή επιμελήθηκαν οι Andrea Wright και Daniel Cavanagh -που όπως μάλλον γνωρίζετε ήδη, είναι ο κιθαρίστας της μπάντας, αλλά και ο κύριος συνθέτης αυτής ενώ, την επιμέλεια της ορχηστρικής προσέγγισης των κομματιών, είχε ο Dave Stewart, που συνεργάστηκε μαζί τους για πρώτη φορά, στο περσινό, όγδοο full length άλμπουμ τους, We're Here Because We're Here. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας είναι τα αδέρφια του Danny, Vincent σε κιθάρα, φωνητικά και Jamie στο μπάσο. Ο Les Smith είναι και πάλι στα πλήκτρα ενώ, τα αδέρφια John και Lee Douglas είναι σε ντραμς και φωνητικά αντίστοιχα. Επίσης, την υπέροχη φωνή της δανείζει σε ένα κομμάτι και η συμπαθέστατη, Anneke Van Giersbergen.

Παραδέχομαι ότι ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος για αυτό το άλμπουμ, χωρίς καν, να έχω ακούσει ούτε νότα του. Όταν λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του, η Kscope -στην οποία ανήκουν εδώ και λίγο καιρό, κυκλοφόρησε ένα sample mix του επερχόμενου τότε δίσκου, ενέδωσα στον πειρασμό και το άκουσα. Τι το' θελα? Απογοητεύτηκα. Η απογοήτευση μου όμως έδωσε την θέση της στον ενθουσιασμό μόλις άκουσα τον δίσκο ολοκληρωμένο για πρώτη φορά. Ναι, πρόκειται για κάτι που έχουν κάνει ξανά στο παρελθόν. Ναι, είμαι κι εγώ της γνώμης ότι ύμνους όπως τα Crestfallen, Sunset Of Age και Kingdom, είναι καλύτερα να μην τους πειράζουμε. Τολμώ όμως να τους παραδεχτώ διότι και πάλι το συναίσθημα περισσεύει ενώ, η εκτελεστική αλλά και η συνθετική τους ικανότητα, παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα. Φαίνεται λοιπόν, ότι η μπάντα διανύει μια αρκετά γόνιμη μουσική περίοδο, κι εύχομαι αυτό να συνεχιστεί για λίγο καιρό, διότι πολύ θα ήθελα να κυκλοφορήσουν σύντομα καινούριο υλικό.

Anyway, το συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει να βιαστείτε να βγάλετε πόρισμα για ένα δίσκο από ένα sample -όπως αποτυχημένα έπραξα, διότι το αποτέλεσμα έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι μια μεγαλειώδεις κολοτούμπα -την οποία τελικά δεν απέφυγα. Πιο συγκεκριμένα, μην προσεγγίσετε το Falling Deeper έχοντας στο νου σας την παλαιότερη εκδοχή των κομματιών, διότι θα αποπροσανατολιστείτε, οπότε καλό θα ήταν να τον ακούσετε και να του συμπεριφερθείτε ως το νέο πόνημα της μπάντας. Άλλωστε, μόνο έτσι θα τον απολαύσετε καλύτερα και θα αντιληφθείτε ότι το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ονειρικό, αέρινο και καθόλου βαρετό. Τέλος, να οφείλω να υπενθυμίσω ότι η μπάντα θα ξανάρθει στη χώρα μας τον ερχόμενο Οκτώβρη για συναυλίες. Στις 7 του μήνα θα εμφανιστούν στο Fuzz Club στην Αθήνα, στις 8 του μήνα στο Principal Club στη Θεσσαλονίκη και τέλος, στις 9 του μήνα, θα επισκεφθούν το Ηράκλειο της Κρήτης, για ένα live που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του ΤΕΙ της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου