Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Cruachan - Blood On The Black Robe


Οι Ιρλανδοί Cruachan, που δημιουργήθηκαν στο Δουβλίνο το 1992, θεωρούνται -και είναι, από τους πρωτοπόρους του Pagan Metal ιδιώματος, μιας και υπήρξαν μόλις το δεύτερο συγκρότημα που ενσωμάτωσε folk στοιχεία στον ακραίο metal ήχο του. Σκοπός τους ήταν να συνδυάσουν το -ιρλανδικής αισθητικής, black metal τους, με στοιχεία -μουσικά και μη, από την κέλτικη καταγωγή τους. Ο χρόνος δείχνει πως τα έχουν καταφέρει περίφημα, παρά τις πολλές δυσκολίες που συνάντησαν στο διάβα τους.

Τα τελευταία χρόνια, η μπάντα προχώρησε σε κάποιες αλλαγές. Οι σημαντικότερες από αυτές, νομίζω πως είναι η αποχώρηση από το συγκρότημα της τραγουδίστριας Karen Gilligan -η οποία και δεν αντικαταστάθηκε από τη μπάντα, αλλά και η υπογραφή συμβολαίου με την δισκογραφική Candlelights Records, μέσω της οποίας, πριν λίγους μήνες, κυκλοφόρησαν τον έκτο τους δίσκο, ο οποίος φέρει τον τίτλο: Blood On The Black Robe και αποτελείται από 11 κομμάτια ενώ, η διάρκεια του αγγίζει τα 58 λεπτά.

Η παραγωγή του δίσκου είναι πολύ καλή και θαρρώ, πως είναι η καλύτερη που είχε ποτέ η μπάντα. Οι στίχοι είναι στο γνωστό τους μοτίβο ενώ, η μουσική τους έχει γίνει περισσότερο ωμή, μιας και έχει στραμμένο το βλέμμα της στα πρώτα χρόνια της μπάντας. Φυσικά, τα folk στοιχεία παραμένουν σε πρώτο πλάνο, αφού το μπουζούκι, τα βιολιά, το φλάουτο, το μαντολίνο, αλλά και τα λιγοστά γυναικεία φωνητικά -της αποχωρήσασας πλέον, Karen Gilligan, προσδίδουν την απαραίτητη ποικιλία στις συνθέσεις του δίσκου.

Οι Cruachan επέστρεψαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο, έχοντας στην φαρέτρα τους το Blood On The Black Robe, που αποτελεί ένα να από τα πιο ακραία τους άλμπουμ. Τα πέντε χρόνια που χρειάστηκε να περάσουν για να κυκλοφορήσουν το φετινό τους πόνημα, ίσως να είναι πολλά, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα, μπορώ να πω με σιγουριά, πως η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Για του λόγου το αληθές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου