Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Interstellar Echoes Of A Crumbling Universe [Gr]

Μια Συνέντευξη με τους Magdalena Solis


Οι Βέλγοι Magdalena Solis είναι μια νέα και εξαιρετικά ελπιδοφόρα μπάντα. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο full length δίσκο τους ονόματι Hesperia. Ένας δίσκος, που με την ποιότητα του και μόνο, κέρδισε το κοινό, αλλά και τον μουσικό τύπο. Η δυάδα που αποτελεί την μπάντα, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, τόσο στο μουσικό κομμάτι, όσο και στα υπόλοιπα. Βλέποντας πως η σχετική ανάρτηση στο παρόν blog είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αποφάσισα να μιλήσω με τη μπάντα, ώστε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μιας και όλα δείχνουν ότι το συγκρότημα, θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.


Μιας και είστε μια σχετικά νέα μπάντα, θα είχες την καλοσύνη να μας δώσεις ένα μίνι-βιογραφικό τους συγκροτήματος? (πότε ξεκίνησαν όλα, πως έγινε η αρχή, ποιοι αποτελούνε την μπάντα κλπ)
-Είμαστε ένα ντουέτο, άνδρας/γυναίκα, από τις Βρυξέλλες του Βελγίου. Και οι δύο παίζουμε διάφορα μουσικά όργανα, αλλά φτιάχνουμε και τα δικά μας βίντεο. Το πως ξεκίνησαν όλα, θα σου το απαντήσω λίγο πιο κάτω. Οι πρώτες ηχογραφήσεις έγιναν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2009, αλλά η δραστηριότητα μας τότε, ήταν περισσότερο σποραδική. Το ντεμπούτο EP μας, Lady Of The Wild Things, κυκλοφόρησε το 2010 μέσω της Reverb Worship. Λίγο αργότερα, στο έτος που τώρα διανύουμε, κυκλοφόρησε το πρώτο full length άλμπουμ μας, Hesperia, σε μορφή CD, μέσω της Dying For Bad Music, αλλά και σε κασέτα μέσω της Klangverhltnisse.

Είμαι σίγουρος ότι την περίμενες αυτήν την ερώτηση, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ. Η Magdalena Solis, ήταν μια κακόφημη γυναίκα, αλλά δώσατε το όνομα της στην μπάντα. Γιατί?
-Δεν μας αρέσουν και πολύ αυτά που γράφονται για αυτή στο ίντερνετ. Οι λιγοστές πληροφορίες που βρίσκεις εκεί είναι γελοίες και ως επί το πλείστον, λανθασμένες. Πρώτη φόρα διάβασα για αυτήν, σε ένα βιβλίο με τίτλο Women Who Kill, που είναι ένα πολύ περισσότερο λεπτομερές και ρεαλιστικό έργο σχετικά. Μας άρεσε η ιστορία της, αλλά όχι και η ανάδειξη της σε ιέρεια του αίματος και τα σχετικά. Ήταν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που μας συνεπήρε, μας παρέσυρε σε ένα φανταστικό ταξίδι για λίγο. Επίσης, μας άρεσε πολύ το όνομα. Ακούγεται μυθικό σε εμάς. Έτσι, όταν χρειαστήκαμε ένα όνομα για την μπάντα, το βρήκαμε εύκολα, μιας και ξέραμε ότι αυτό το όνομα, ήταν η πρώτη και τελευταία επιλογή μας.

Διαβάζω στο site σας ότι όλα ξεκίνησαν με αφορμή μια ταινία, κι αναρωτιέμαι, τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό?
-Οι πρώτοι ήχοι που δημιουργήσαμε, έγιναν σε πειραματική βάση, πάνω σε ένα σενάριο που έγραφα. Κάποιοι, επέμεναν να μας λένε ότι πρέπει να ανεβάσουμε τους ήχους αυτούς στο ίντερνετ. Μετά από λίγο καιρό αναρωτήθηκα: Εντάξει, γιατί όχι? Άμεσα, ο κόσμος έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Reverb Worship, προσφέρθηκε να κάνει μια σχετική κυκλοφορία. Ίσως ακούγεται σαν παραμύθι, αλλά.. στην αρχή όλα ήταν λίγο μπερδεμένα. Δεν είχαμε σκοπό να επιτύχουμε κάτι τέτοιο και απλά, αποδεχτήκαμε τα πράγματα όπως αυτά εξελίχθηκαν.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που σας 'έσπρωξε' στο να ηχογραφήσετε μουσική?
-Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής.. κάποιοι συνάνθρωποι μας. Μας άρεσε πολύ που η μουσική μας τράβηξε την προσοχή του κόσμου, αλλά και πάλι, αισθανθήκαμε λίγο άβολα. Μας πήρε αρκετό χρόνο για να αισθανθούμε άνετα ως μουσικοί. Σταδιακά αρχίσαμε να το απολαμβάνουμε περισσότερο, να αισθανόμαστε περισσότερη ελευθερία και αυτοπεποίθηση, για να δημιουργήσουμε το μουσικό μας όραμα. Τώρα, αισθανόμαστε 'κανονικοί μουσικοί', αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την έκφραση.

Είμαι βέβαιος πως είναι δύσκολο να συνδυάσεις μουσική και οπτικά εφέ και είμαι σίγουρος ότι αυτό το κάνετε εκπληκτικά. Μπορείς σε παρακαλώ, να μας περιγράψεις τις διαδικασίες που ακολουθείτε? Με άλλα λόγια, μπορείς να μας πληροφορήσεις σχετικά με την διαδικασία γέννησης της μουσικής, αλλά και της οπτικής σας έκφρασης?
-Είναι κάτι το συναρπαστικό και όμορφο. Υπάρχουν πάντα δυσκολίες και εμπόδια, αλλά αυτά είναι μέρος της όλης περιπέτειας, κι αν έλειπαν, δεν θα ήταν τόσο διασκεδαστικό για μας. Μερικές φορές, τα σχέδια και τα σενάρια που κάνουμε, δεν ευδοκιμούν. Πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε όταν παίζουμε μουσική. Απλά χρειαζόμαστε πολλά κλιπάκια και μπόλικο ωμό υλικό. Μετά, είμαστε σαν τα πιτσιρίκια στο ζαχαροπλαστείο. Όλα είναι πολύ απλά και διασκεδαστικά. Ακούμε την μουσική ενόσω βλέπουμε κάποια από τα κλιπάκια, ξανά και ξανά, μέχρι βεβαιωθούμε ότι έχουμε κάτι καλό, κάτι μαγικό, και ολοκληρώνουμε τα σχετικά προσχέδια. Έπειτα, έρχεται η στιγμή που προσθέτουμε τα εφέ και τα διάφορα καλούδια, που είναι κάτι το εξαιρετικά διασκεδαστικό. Το πιο δύσκολο σημείο, είναι όταν έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες κι αναγκαστικά πρέπει να σταματήσουμε.

Θα ήθελες να μας αναφέρεις κάποιες από τις οπτικές και μουσικές πήγες της έμπνευσης σας?
-Γενικότερα, μας εμπνέει το οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωφρενικό, άγριο, ανατρεπτικό ή ξέφρενο. Μας αρέσει η τέχνη που ανοίγει τις πύλες του μυαλού των ανθρώπων, η τέχνη που δεν προβάλλεται από τα μαζικά μίντια και που δεν εγκρίνεται από τον καθωσπρεπισμό. Κυρίως τέτοιου είδους ταινίες. Οι ταινίες αποτελούν και μουσική και οπτική επιρροή για εμάς. Δεν έχουμε κάποιο παράδειγμα πλέον. Βλέπουμε όλων των ειδών τις ταινίες και απλά, που και που, όταν βλέπουμε πράγματα που μας αρέσουν, παίρνουμε ιδέες. Επίσης, μας αρέσει να απέχουμε από την κουλτούρα των μίντια για μεγάλες περιόδους, διότι αυτό είναι πάντα, κάτι αναζωογονητικό. Η φύση είναι επίσης σημαντική. Πολλές από τις δουλειές μας έχουν δημιουργηθεί αμέσως μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές. Μας χρειάζεται η απόδραση από τη μικρή μας χώρα. Όπως και από τις μεγάλες πόλεις. Μας χρειάζεται η επαφή με την θάλασσα, τα βουνά και τα εκπληκτικά τοπία γενικότερα. Εκεί, μπορούμε να αποτοξινωθούμε από όλα τα άσχημα που μας έχουν συμβεί.

Υπάρχουν άπειρα είδη μουσικής, αλλά επιλέξατε να κινηθείτε στα κοσμικά μονοπάτια της ψυχεδελικής μουσικής. Γιατί?
-Στο πρώτο μας άλμπουμ, χαρακτηρίσαμε την μουσική μας ως 'υβρίδιο'. Ήταν λίγο μπερδεμένα τα πράγματα τότε, μιας κι ακόμη ψαχνόμασταν μουσικά. Στο Hesperia, όντως κινούμαστε στο σύμπαν της κοσμικής space rock μουσικής. Βέβαια, ακόμη ακροβατούμε ανάμεσα σε διαφορετικά ήδη, οπότε το υβριδικό μας πνεύμα συνεχίζει να υφίσταται. Το τραγούδι, Sisters Of The Twilight Mansions, είναι ένα καλό παράδειγμα. Ξεκινά με ένα υποχθόνιο noise πέρασμα, αλλάζει περνώντας σε υπνωτικές οριεντάλ φόρμες, μετά ένα μικρό διάλειμμα με εφιαλτικούς ήχους και συνεχίζεται με ένα τελείως ψυχεδελικό hard rock riff και παρόμοιο σόλο, για να τελειώσει με μια μπαρόκ μελωδία. Αυτοί είμαστε. Ακολουθούμε το ένστικτο μας, και δημιουργούμε μουσική ενώ, προς χάριν της περιπέτειας, αναμιγνύουμε διαφορά είδη από διαφορετικές μουσικές εποχές, φτιάχνοντας κάτι που μας αρέσει.

Γνωρίζω ότι ετοιμάζετε κάποια νέα βιντεάκια και πραγματικά ανυπομονώ. Μήπως υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός βίντεο κλιπ για κάθε ένα από τα κομμάτια του Hesperia?
-Θα γυρίσουμε ακόμη τέσσερα βίντεο κλιπ για το Hesperia και μετά τέλος. Ποτέ δεν υπήρχαν σχέδια για οπτικοποίηση κάθε ενός από τα τραγούδια του δίσκου, διότι κάποια από τα τραγούδια, δεν βλέπω πως μπορεί να οπτικοποιηθούν. Το επόμενο άλμπουμ όμως, είναι πολύ πιθανό να έχει ένα βίντεο για κάθε τραγούδι, ή ακόμη και μια μικρή ταινία σαν συνοδεία, θα δείξει. Το τελευταία βίντεο του Hesperia θα γίνει για το τραγούδι Wake Up And Start To Dream. Θα είναι υλικό, όπου ο κόσμος που μας το στέλνει, καταστρέφει τις τηλεοράσεις ή.και τα κομπιούτερ του. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο site μας: http://magdalenasolis.com/events.htm. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς δυσκολευόμαστε να βρούμε ανθρώπους, απελευθερωμένους και ανοιχτόμυαλους για να συμμετάσχουν στα βίντεο μας. Αυτό είναι λίγο ενοχλητικό κάποιες φορές. Αναγκαζόμαστε να παρατήσουμε κάποιες πολύ καλές ιδέες, διότι κανείς δεν θέλει να συμμετάσχει. Για εμένα, είναι σημαντικό το να υπάρχει ένα καλό δείγμα σεξουαλικής ελευθερίας στα βίντεο μας. Όμως μερικοί αυτό το ονομάζουν 'ακατάλληλο'. Λοιπόν, αυτό είναι απλά ένας κακός χαρακτηρισμός, για κάτι που είναι όμορφο.

Υπάρχουν σχέδια δημιουργίας από μέρους σας, μιας κανονικής ταινίας? Εάν η απάντηση είναι θετική, μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά?
-Θα ήθελα πολύ να γυριστεί σε ταινία το σενάριο που έχω γράψει. Όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα. Τελευταία, σκεφτόμασταν να το κάνουμε περισσότερο πειραματικό, κάτι σαν μεγαλειώδες βιντεοκλίπ. Θα δούμε. Μια κανονική ταινία, θα μπορούσαμε να την γυρίσουμε στα νότια της Κρήτης. Ξεκίνησα να συγκεντρώνω ιδέες και σημειώσεις για το σενάριο όταν ήμουν στο θρυλικό μέρος των απανταχού χίπηδων που ονομάζεται Μάταλα. Ήταν ο τέλειος προορισμός: μαγευτικό τοπίο, εναλλακτικός νεαρός κόσμος από όλο τον κόσμο, γυμνισμός σε κάθε παραλία, μια όαση γαλήνης, ελευθερίας και χαράς. Εμπνεύστηκα πολύ εκεί. Επίσης μας αρέσει το τραχύ και άγονο τοπίο της νότιας Κρήτης, όπως και τα γραφικά μικρά της μέρη. Έξω στο δάσος, κυριαρχεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή κι αρχέγονη ατμόσφαιρα, λες και το πνεύμα του Μινώταυρου βρίσκεται ακόμη εδώ γύρω. Κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε εκεί για γυρίσματα, μιας και το θέλουμε πολύ.

Αν υποθέσουμε ότι σας προτείνεται να γράψετε μουσική για μια ταινία, τι είδους ταινία θα προτιμούσατε να είναι?
-Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα πήγαινε καλά. Είμαι όμως βέβαιος, ότι θα θέλαμε πολύ να είναι μια ταινία, που θα την δημιουργούσαμε εμείς, με τους δικούς μας όρους. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Νομίζω δεν μας ταιριάζει κάτι τέτοιο και υποθέτω ότι ποτέ δεν θα συμβεί.


Ο εκπληκτικός δίσκος σας, Hesperia, έλαβε πολύ καλές κριτικές στο διαδίκτυο. Περιμένατε αυτή τη θερμή υποδοχή και πως αισθάνεστε για αυτό?
-Όχι, πραγματικά δεν το περιμέναμε. Κάναμε ακριβώς ότι θέλαμε στον δίσκο, σε αντίθεση με το πρώτο μας άλμπουμ. Είχαμε σιχαθεί και βαρεθεί την underground μουσική σκηνή. Υποτίθεται ότι είναι 'απελευθερωμένη' αλλά νιώσαμε ότι η ελευθερία που υπάρχει είναι ψεύτικη, μιας και διαπερνάται από πολλούς κανόνες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, που λύναμε καυγάδες λέγοντας: 'Στα κομμάτια ο avant-garde κόσμος, εμείς φτιάχνουμε rock μουσική!΄. Είναι κρίμα το ότι σήμερα η πειραματική μουσική και η rock μουσική, αποτελούν δύο ξεχωριστούς κόσμους. Δεν είναι καλό το ότι και από τις δύο πλευρές, κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να επαναλαμβάνονται, κι αυτό καταντάει βαρετό. Πρέπει να συνδεθούν, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αυτός ήταν ο σκοπός μας όταν ηχογραφούσαμε το Hesperia. Οι υπέροχες κριτικές και το θετικό feedback μας κάνουν να νιώθουμε πολύ όμορφα. Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, σκεφτόμουν συχνά ότι:'αυτό το άλμπουμ, θα μας σκοτώσει'. Αλλά τελικά δεν μας σκότωσε, το αντίθετο.

Το artwork, η μουσική, οι τίτλοι των κομματιών, οι στίχοι, το κλιπάκι για το Prophetic Dreams, αλλά και όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία στο Hesperia?
-Για εμάς σίγουρα υπάρχει. Είναι ένα ταξίδι σε κάποια υπερβατική χώρα της φαντασίας. Όλοι οι στίχοι και οι τίτλοι, προέρχονται από περιπετειώδεις αστρικές προβολές και μεταφυσικές εμπειρίες. Είναι ένα ψυχεδελικό άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε χωρίς να γίνει χρήση ουσιών, είναι ένα άλμπουμ ξεκάθαρα εμπνευσμένο από φυσικές ψυχεδελικές εμπειρίες. Τις οποίες, αρχικά τις ονόμασα 'πηγαίνοντας στην Εσπερίδα'. Πριν ακόμη αρχίσουμε να ηχογραφούμε, γνωρίζαμε πως το εναρκτήριο κομμάτι θα ονομάζεται Wake Up And Start To Dream. Η πρώτη πύλη. Οι υπόλοιποι τίτλοι, αποτελούν, μικρά παρόμοια μεταφυσικά αινίγματα. Αλλά δεν έχει και πολύ σημασία, μιας και πολλοί αισθάνονται το concept με διαφορετικό τρόπο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την αψεγάδιαστη παραγωγή και το άψογο artwork του δίσκου?
-Το κάνουμε μαζί, οι δυο μας. Πριν ασχοληθούμε με την μουσική, είχαμε πειραματιστεί για πλάκα με τις τέχνες της γραφιστικής, οπότε όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των παραπάνω εμπειριών, όπως και της καλής μας συνεννόησης.

Ξέρω ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις πριν το 2012, αλλά υπήρξαν live εμφανίσεις την χρονιά που διανύουμε? Και πως τα καταφέρνετε να αναπαράγετε ζωντανά τις εκπληκτικές οπτικοακουστικές σας δημιουργίες?
-Δεν υπήρξαν καθόλου live εμφανίσεις το 2011 εξαιτίας κάποιων τραυματισμών. Βέβαια, δεν θα μας άρεσε να παίζουμε μόνο οι δυο μας, οπότε τώρα έχουμε βρει ένα έξτρα άτομο. Φυσικά, ο ήχος μας ζωντανά, είναι περισσότερο πρωτόγονος κι ωμός. Σίγουρα θα προτιμούσα να δουλέψουμε όπως δούλευε ο George Martin στο στούντιο, αλλά το περιορισμένο live line up, είναι αρκετά διασκεδαστικό ενώ, αποτελεί και πρόκληση. Όσον αφορά το οπτικό μέρος, το έχουμε σκεφτεί πάρα πολύ. Έπειτα από κάποιους πειραματισμούς, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα οπτικό πρότζεκτ διάρκειας 40-50 λεπτών, κάτι που δεν είναι περιορισμένο ή απολύτως δομημένο όπως ένα βιντεοκλίπ, αλλά να είναι κάτι παραπάνω από ψυχεδελικό. Είναι μια ανοικτή διαδικασία, μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε.

Έχετε ήδη ανακοινώσει κάποιες ημερομηνίες για live την ερχόμενη Άνοιξη στην Ευρώπη. Υπάρχουν ανάλογα σχέδια για live εμφανίσεις στην Αμερική, την Αυστραλία ή την Ασία? Σχεδιάζεται κάποια εκτεταμένη περιοδεία ή θα περιοριστείτε σε ορισμένα επίλεκτα shows?
-Δεν είναι εφικτό να περειοδεύσουμε για μεγάλες περιόδους. Θα περιοριστούμε σε μίνι περιοδείες ανα την Ευρώπη προς το παρόν. Πιθανότητες για live εμφανίσεις εκτός Ευρώπης υπάρχουν, αλλά προς το παρόν δεν είναι αρκετές, ώστε να συζητήσουμε σχετικά. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Νομίζω ότι ήδη γνωρίζω την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αλλά και πάλι, οφείλω να σου την κάνω. Υπάρχει κάποια ρεαλιστική πιθανότητα να επισκεφθείτε την Ελλάδα για κάποια ζωντανή εμφάνιση?
-Εννοείται πως θα το θέλαμε αυτό, όπως θα θέλαμε να κάνουμε και γυρίσματα εκεί. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ρεαλιστική πρόταση για Ελλάδα. Βέβαια, τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, οπότε που ξέρεις? Ίσως να υπάρξει κάτι τέτοιο μετά από αυτή τη συνέντευξη.. ας το ελπίσουμε.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον? Φυσικά προετοιμάζεται τις live εμφανίσεις σας, αλλά μήπως δουλεύετε ήδη πάνω σε κάποια νέα κυκλοφορία?
-Είναι ήδη έτοιμο ένα τραγούδι για τον επόμενο δίσκο μας, αλλά υπάρχουν και κάποιες πολύ καλές ιδέες στα σκαριά, οι οποίες θα λάβουν την τελική τους μορφή τον ερχόμενο χειμώνα. Την χρονιά που μας έρχεται, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ζωντανά ως τον Μάη περίπου, κι έπειτα θα αφοσιωθούμε στην ολοκλήρωση και την κυκλοφορία της τρίτης μας δουλειάς. Επίσης, προς το τέλος της χρονιάς, θα θέλαμε να παίξουμε και πάλι ζωντανά, για να παρουσιάσουμε εξ' ολοκλήρου τον νέο μας δίσκο, όπως φυσικά και το οπτικό του σκέλος.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά και γενικότερα οι φιλοδοξίες σας για τους Magdalena Solis?
-Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα σχέδια. Μπορεί σε δέκα χρόνια να μην υφίσταται η μπάντα. Ο κάθε μας δίσκος, μπορεί να είναι και ο τελευταίος μας. Οπότε η καλύτερα απάντηση για το ¨μακροπρόθεσμα σχέδια¨ είναι ο ¨επόμενος δίσκος μας¨. Πρέπει να παραμείνει μια περιπέτεια όλο αυτό, οπότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο καιρό θα μας είναι διασκεδαστικό.

Ευχαριστώ για την συνέντευξη και συγχαρητήρια για την εξαιρετική οπτικοακουστική δουλειά σας. Ο επίλογος, δικός σου.
-Ευχαρίστηση μου.



Magdalena Solis - Cities Crumbling Planets Growing from Magdalena Solis on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου