Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Lizardia - The Serpent's Trace - Home Recordings

Το έτος 2003, δυο τύποι, που λάτρευαν τις heavy μουσικές της δεκαετίας του '70, αλλά και που γουστάρανε και πιο σύγχρονα stoner/doom ακούσματα, οι Jeje και Bluff, αποφάσισαν να πειραματιστούν πάνω στις δικές τους μουσικές ιδέες, οπότε, δεν άργησαν να αρχίσουν τις πρόβες. Πρόβες, που στην αρχή γινότανε σε ακουστικό μοτίβο, μιας και ο Jeje συνόδευε τα φωνητικά του Bluff με την ακουστική του κιθάρα. Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 2004, οι ακουστικές δομές των κομματιών τους έμελλε να αποτελέσουν παρελθόν, μιας και οι δυο τους αποφάσισαν, πως ήταν πλέον έτοιμοι να υποδεχτούν τον ηλεκτρισμό στον ήχο τους, κι έτσι, με την προσθήκη και του Pijo -που τυγχάνει να είναι αδερφός του Jeje, στα ντραμς, εγένετο Innersoul Trip.


Το νεοσύστατο τότε, μουσικό τρίο από τον Βόλο, αφού έλιωσε στις πρόβες, κι αφού προσπάθησε -αποτυχημένα, να βρει έναν ικανό μπασίστα, μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του -κι ομώνυμο, demo. Το αποτέλεσμα όμως, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, δεν ήταν το επιθυμητό, μιας και ο ήχος δεν ικανοποίησε τη μπάντα, η οποία, παρά τις πολλές δυσκολίες που συνάντησε ως τότε, δεν τα παράτησε -ευτυχώς! και συνέχισε τη σκληρή δουλειά. Η οποία και τους αντάμειψε, μιας και λίγα χρόνια αργότερα, το 2007 για την ακρίβεια, η μπάντα, που είχε πλέον αλλάξει το όνομα της σε Lizardia, μπήκε ξανά στο στούντιο, όπου και παρέμεινε για αρκετούς μήνες, μιας και ήταν πλέον αποφασισμένη να μην το εγκαταλείψει, αν το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιούσε πλήρως.

Απόρροια της κοπιαστικής κι επίμονης δουλειάς της μπάντας ήταν το The Serpent's Trace, το δεύτερο demo της, που διαρκεί περίπου 31 λεπτά και περιέχει 7 κομμάτια -ένα εκ των οποίων, αποτελεί διασκευή στο κομμάτι Be Forewarned των Pentagram. Η παραγωγή του demo είναι ωμή καθώς, ο ήχος είναι αρκετά τραχύς, αλλά έχω την αίσθηση, πως είναι η ενδεδειγμένη για τα κομμάτια που περιέχει, μιας και δεν επηρεάζει αρνητικά τον ήχο των μουσικών οργάνων, αλλά αντιθέτως, προσδίδει την απαραίτητη βρωμιά στη μουσική της μπάντας, η οποία, διακρίνεται από ένα υφέρπων feeling αλητείας, που είναι άκρως κολακευτικό για αυτήν.


Οι στίχοι περιγράφουν προσωπικά βιώματα ενώ, το doomy πρίσμα μέσα από το οποίο δίνονται, ευνοεί την παθιασμένη ερμηνεία του Bluff, η χροιά του οποίου, είναι πολύ κοντά στο ηχόχρωμα της φωνής του μεγάλου Messiah. Ο Pijo, με τα δυναμικά του χτυπήματα στα ντραμς, προσδίδει την απαιτούμενη σπιρτάδα στα κομμάτια, όμως, θαρρώ, πως την παράσταση κλέβει ο Jeje, ο οποίος, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά τόσο στις κιθάρες -μιας και τα riffs του είναι ο ορισμός του heavy ήχου ενώ, τα solos και τα leads του δεν υστερούν στο ελάχιστο, όσο και στο μπάσο, όπου δίνει ρέστα προσθέτοντας απίστευτο groove στον ήχο της μπάντας, αν κι ανέλαβε το εν λόγω έγχορδο, ελλείψει μόνιμου μπασίστα και προς χάριν των ηχογραφήσεων και μόνο.


Με το πέρας των ηχογραφήσεων του πολύ καλού The Serpent's Trace -κάπου μες την Άνοιξη του 2008, οι Lizardia, άρχισαν τις ζωντανές εμφανίσεις, το feedback από τις οποίες, μάλλον ήταν εξαιρετικά θετικό, μιας και επιλέχθηκαν τόσο από τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Paul Dianno, όσο κι από τους θρύλους της Ελληνικής -κι όχι μόνο, stoner σκηνής, Nightstalker, για να τους συνοδεύσουν επί σκηνής. Τα εγκωμιαστικά σχόλια για τις ζωντανές τους εμφανίσεις άρχισαν να αυξάνονται, όπως άλλωστε, και ο αριθμός αυτών, κι έτσι, η μπάντα, που αυτήν την περίοδο δουλεύει πάνω στην πρώτη της full length κυκλοφορία, αποφάσισε να μας προσφέρει -σε αρκετά πρώιμη μορφή, κάποια από τα νέα κομμάτια που επεξεργάζεται, με την μορφή ενός ανεπίσημου EP, του Home Recordings, μπας και καταφέρει να μετριάσει το αίσθημα ανυπομονησίας μας, μιας και η αλήθεια είναι ότι αυτό, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονο.


Όπως αναφέρθηκε και λίγο πιο πάνω, το Home Recordings είναι ανεπίσημη κυκλοφορία ενώ, έχω την εντύπωση ότι ο τίτλος του, τα λέει όλα. Ηχογραφήσεις που έγιναν και βγήκαν προς τα έξω, μόνο και μόνο για να πάρουμε μια ιδέα του τι μας περιμένει τον ερχόμενο χρόνο, οπότε και αναμένεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο των Lizardia. Ο ήχος της μπάντας στα νέα κομμάτια, μοιάζει πιο προσωπικός από ποτέ, αφού οι Βολιώτες, κατάφεραν να τιθασεύσουν τις επιρροές τους ενώ, είναι εμφανής η στροφή της μπάντας, σε περισσότερο heavy rock ηχοτοπία. Φυσικά, ο stoner/doom χαρακτήρας της μπάντας παραμένει ακέραιος, μιας και οι πέντε νέες τους συνθέσεις -συνολικής διάρκειας 25 λεπτών, δεν στερούνται όγκου ενώ, το groove περισσεύει.

Κιθάρες και μπάσο πρωταγωνιστούν στις καινούριες συνθέσεις, μιας και ακούγονται σε πρώτο πλάνο ενώ, αυτά είναι που τις οδηγούν στα λασπωμένα ηχοτοπία της heavy μουσικής καθώς, εκτός από τα πελώρια κι ογκώδη riffs τους, θαρρώ, πως τα solos τους είναι, που προσδίδουν το κάτι παραπάνω στα νέα κομμάτια. Στα όποια, πρέπει να αναφερθεί, πως τα ντραμς, δεν περιορίζονται στο να κρατούν το ρυθμό, μιας και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συχνά πυκνά, αφού τα γυρίσματα τους, οδηγούν πολλές φορές τις συνθέσεις σε νέα ηχητικά μονοπάτια. Τα φωνητικά, παραμένουν άκρως εκφραστικά ενώ, έχω την αίσθηση, πως το γρέζι που προστέθηκε σε αυτά, ενισχύει την θεατρικότητα τους, κι αυτό, μόνο ως θετικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί.


Εν κατακλείδι, νομίζω, πως πρέπει να παραδεχθώ, ότι έχω μεγάλες προσδοκίες από τους Lizardia, διότι τα πρώτα δείγματα γραφής τους, δεν είναι απλά ενθαρρυντικά, αλλά άκρως εντυπωσιακά. Ελπίζω κι εύχομαι, οι δυσκολίες -που όπως όλες οι ελληνικές επαρχιακές μπάντες, αντιμετωπίζουν, να συνεχίσουν να αποτελούν αιτία για περισσότερη προσπάθεια από μέρους τους και να μην μετατραπούν σε τροχοπέδη για τα σχέδια τους, διότι τούτοι εδώ, αν δεν το καταλάβατε ήδη, μοιάζουν ικανοί για μεγάλα πράγματα και θα ήταν άδικο, να μην τους δοθεί η ευκαιρία να τα πραγματοποιήσουν. Για του λόγου το αληθές, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα κλικ εδώ, κι άλλο ένα εδώ, έτσι ώστε να κατεβάσετε τα The Serpent's Trace και Home Recordings αντίστοιχα και να ενταχθείτε κι εσείς στην -όλο και αυξανόμενη, λίστα ατόμων, που αναμένει με έντονο ενδιαφέρον, το πρώτο full length των Lizardia. Μέχρι τότε όμως, καλό θα ήταν να συντονιστείτε με την μπάντα είτε στο Facebook, είτε στο Myspace, είτε στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου