Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Les Discrets - Ariettes Oubliées


Το έτος 2003 ο Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης Fursy Teyssier, γνωστός για τη συνεργασία του με μπάντες όπως οι Amesoeurs και Alcest, αποφάσισε να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες, κι έτσι, εισήλθε στον -πάντα φιλόξενο- χώρο της μουσικής, δημιουργώντας τους Les Discrets. Μια μπάντα, που γρήγορα ξεχώρισε για την ατμόσφαιρα της μουσικής της, η οποία κινείται στα σύνορα μεταξύ του post rock και shoegaze ήχου. Στον μαγικό κόσμο της μουσικής, συνταξιδιώτες του Fursy Teyssier, που έχει αναλάβει τις κιθάρες, το μπάσο, τη σύνθεση, το artwork και τα φωνητικά, είναι οι ταλαντούχοι Winterhalter στα ντραμς και Audrey Hadorn σε στίχους και φωνητικά.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί μέσω της γερμανικής Prophecy Productions η δεύτερη full length δουλειά τούτης της μπάντας, η οποία τιτλοφορείται Ariettes Oubliees και αποτελείται από 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας 43 λεπτών περίπου, αν και αυτό αλλάζει στην ειδική έκδοση της εν λόγω κυκλοφορίας, μιας και αυτή περιέχει ένα ακόμη cd με 3 επιπλέον κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 9 λεπτών, ενώ συνοδεύεται κι από ένα καλοδουλεμένο και ιδιαιτέρως προσεγμένο βιβλιαράκι 48 σελίδων, στο οποίο εκτός όλων των άλλων, συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες της μπάντας, αλλά και οι -στην γαλλική γραμμένοι- στίχοι των κομματιών, όπως και η μετάφραση τους στην αγγλική.

Μουσικά, τούτος ο δίσκος κινείται σε παρόμοια ηχοτοπία με τον προκάτοχο του, καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές διαφοροποιήσεις στον ήχο της μπάντας. Το shoegaze συνδυάζεται άψογα με το post rock, ενώ τα metal ψήγματα υπάρχουν κι εδώ, αν και θαρρώ, πως έχουν μειωθεί αισθητά. Οι νέες συνθέσεις της μπάντας είναι αρκετά καλές, παρόλο που ακολουθούν την πεπατημένη, ενώ η απόδοση όλων των συμβαλλομένων μουσικών είναι εξαιρετική. Ο Winterhalter δίνει τον καλύτερο του εαυτό πίσω από τα ντραμς, ενώ η Audrey Hadorn μας ταξιδεύει σε μαγευτικά ηχοτοπία με τα αιθέρια φωνητικά και τους γλυκόπικρους στίχους της. Ο δε Fursy Teyssier, αποδίδει υπέροχα στα έγχορδα, ενώ αξίζει συγχαρητήριων για την δουλειά που έχει κάνει στον εικαστικό τομέα και τούτης της κυκλοφορίας. Όσον αφορά τα φωνητικά του, έχει βελτιωθεί αισθητά, αν κι έχω την εντύπωση, πως έχει χάσει λίγο από το πάθος που χαρακτήριζε τις ερμηνείες του στο πρόσφατο παρελθόν. Τέλος, η guest συμμετοχή του Gianluca Divirgilio των Arctic Plateau, προσμετράται στα θετικά του δίσκου.

Εν κατακλείδι, οι Les Discrets κυκλοφόρησαν έναν άρτια δουλεμένο κι αρκετά καλό δίσκο, που όμως θαρρώ, πως δεν καταφέρνει να σε μαγνητίσει όπως ο προκάτοχος του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το Ariettes Oubliees είναι άσχημο, κάθε άλλο. Απλώς, έχω την εντύπωση, πως τούτη η μπάντα είναι ικανή να μας προσφέρει ακόμη καλύτερα ακούσματα, κι αυτό, είναι κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν έχει -αναμφίβολα- αποδείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου