Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Stubb - Stubb


Οι Βρετανοί Stubb δημιουργήθηκαν το 2006 από τον Jack Dickinson (κιθάρα, φωνητικά), ενώ έχουν ως βάση τους την πρωτεύουσα της Αγγλίας, Λονδίνο. Το αρχικό line up της μπάντας, εκτός από τον προαναφερθέντα ιδρυτή της, περιελάμβανε και τους Aaron O'Sullovan (ντραμς) και Isabella Brunacker (μπάσο). Μ' αυτή τη μορφή η μπάντα ηχογράφησε το 2007 ένα demo με τίτλο Dropout Sessions, ενώ το 2009 το rythmic section άλλαξε, καθώς μπασίστρια και ντράμερ αντικαταστάθηκαν από τους Christopher West (ντραμς) και Peter Holland (μπάσο, φωνητικά) των επίσης Βρετανών, Trippy Wicked and the Cosmic Children of the Knight’s.

Στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη η νεοσύστατη Superhot Records κυκλοφόρησε το πρώτο και ομώνυμο full length άλμπουμ των Stubb, το οποίο αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία της εν λόγω εταιρίας. Το Stubb, περιέχει 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας 35 περίπου λεπτών, ενώ σ' ένα από αυτά κάνει guest εμφάνιση και ο Malin Dahlgren του εγκατεστημένου στην Αγγλία, ακουστικού duo εκ Σουηδίας, Polly Tones. Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Tim Cedar των Part Chimp, αλλά θαρρώ, πως την παράσταση κλέβει ο Tony Reed των Stone Axe, που έκανε επιεικώς φανταστική δουλειά, τόσο στο mastering, όσο και στο mixing του δίσκου, καθώς χάρισε στην μπάντα έναν κολακευτικό για τις συνθέσεις της, ωμό και με live feeling, ήχο.

Η απόδοση της μπάντας είναι εκπληκτική, ενώ η μεταξύ τους χημεία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Η εναλλαγή φωνητικών μεταξύ του Jack και του Peter είναι εξαιρετική, ενώ ο πρώτος κεντάει με τα τρελαμένα του solos στην κιθάρα, αλλά ξεχωρίζει και για τα πιασάρικα heavy riffs του, που περιέχουν άφθονο fuzz, ενώ την ίδια στιγμή, ο άξιος συνοδοιπόρος του στα φωνητικά, προσδίδει groove και όγκο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα με το μπάσο του. Τέλος, η δουλειά, που κάνει ο Christopher στα ντραμς, εκτός από πολύ καλή, είναι και άκρως σημαντική, καθώς ανεβάζει ή ρίχνει -με εξαιρετική επιτυχία σε κάθε περίπτωση- το tempo των συνθέσεων.

Εν κατακλείδι, οι Stubb παίζουν ένα ιδιαιτέρως εθιστικό heavy rock, που ξεχειλίζει από groove, ενώ η fuzzαριστή τους αύρα, κολακεύει τα μπόλικα stoner ψήγματα τους, που μαζί με την ψυχεδέλεια, δεν απουσιάζουν από τον ήχο τούτης της ελπιδοφόρας μπάντας, η μουσική της οποίας, έχει την δική της ανάγλυφη ταυτότητα, καθώς παρόλο, που είναι εμφανέστατο, πως αποτελεί φόρο τιμής στις κλασικές rock μπάντες των περασμένων δεκαετιών, τα blues, αλλά και folk στοιχεία της, που είναι ιδιαιτέρως έντονα, καταδεικνύουν, πως οι Stubb έχουν βρει τον τρόπο να αφομοιώνουν τις επιρροές τους σωστά και όχι απλά να τις κοπιάρουν. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν must buy δίσκο, που θαρρώ, πως θα ικανοποιήσει όλους φίλους του heavy ήχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου