Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ufomammut - Oro: Opus Primum


Το παρόν κείμενο γράφεται με αφορμή το πρώτο μέρος του δίσκου Oro, που τιτλοφορείται Opus Primum, του ιταλικού άγνωστης ταυτότητος ιπτάμενου ηχητικού μαμούθ, που ακούει στο όνομα Ufomammut. Το εν λόγω μουσικό τρίο, που γεννήθηκε το 1999, αποτελείται από τους Urlo σε φωνητικά, πλήκτρα και μπάσο, Vita σε ντραμς και Poia σε κιθάρες και πλήκτρα, ενώ σημαντική συμβολή στον ήχο, αλλά και στο οπτικό κομμάτι τούτης της υπερβολικά ταλαντούχας μπάντας, έχουν σε σταθερή βάση οι Ciccio και Lu, αντίστοιχα.

Η έκτη full length κυκλοφορία τούτης της μπάντας, που είναι η πρώτη για λογαριασμό της Neurot Recordings, κυκλοφόρησε επίσημα πριν λίγες ημέρες, ενώ το δεύτερο μέρος της, που θα φέρει τον τίτλο Opus Alter, πρόκειται να κυκλοφορήσει από την ίδια εταιρία τον προσεχή Σεπτέμβρη. Φυσικά, η δισκογραφική Supernatural Cat Records, που αποτελεί δημιούργημα των μελών της μπάντας, θα έχει άκρως σημαντικό, αλλά κι ενεργό ρόλο, σ' αυτή τη μεγαλειώδη και με διττή υπόσταση, κυκλοφορία.


Για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι Ufomammut ηχογράφησαν το νέο τους πόνημα στη Ρώμη και πιο συγκεκριμένα στο Locomotore Studio του επί χρόνια συνεργάτη τους Lorenzo Stecconi, που ηγήθηκε ξανά και με απόλυτη επιτυχία, των σχετικών με την παραγωγή του δίσκου διαδικασιών, ενώ το άκρως εντυπωσιακό artwork, που συνοδεύει υπέροχα το Oro, επιμελήθηκε, όπως και τις πρότερες δουλειές τούτης της μπάντας, το Malleus Rock Art Lab, μια εικαστική κολεκτίβα, στην οποία συμμετέχουν τα δύο από τα τρία μέλη της υποφαινόμενης μπάντας.

Το πρώτο μέρος του Oro, που στα ιταλικά σημαίνει χρυσός, είναι ως επί τω πλείστον instrumental, καθώς τα φωνητικά, αλλά και τα samples αυτών, είναι λιγοστά. Όμως, το περί ου o λόγος, Opus Primum, δεν στερείται concept, καθώς η θεματολογία του σχετίζεται με την γνώση και τις δυνάμεις, που πηγάζουν από την κατοχή αυτής, ενώ τόσο η ηχητική, όσο και η οπτική μορφή των κομματιών του δίσκου, καταπιάνονται με την προσπάθεια του ανθρώπινου νου να ελέγξει το κάθε τι τριγύρω του, αλλά και να κυριαρχήσει επί των ουκ ολίγων, φόβων του.


Το Opus Primum, που διαρκεί 51 λεπτά, αποτελείται από πέντε κομμάτια, ενώ τον ίδιο αριθμό κομματιών θα περιέχει και το επερχόμενο έτερον του ήμισυ, Opus Alter. Ο ήχος του δίσκου είναι ογκώδης, ενώ δεν στερείται διαύγειας, κι αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, η δομή των συνθέσεων, που απαρτίζουν το εν λόγω, τερατώδους ομορφιάς, άκουσμα, να είναι ευδιάκριτη, κάτι, που είναι πολύ σημαντικό για την απόλαυση της μουσικής των Ufomammut, η οποία διακρίνεται για τις έντονα ψυχεδελικές space rock αναφορές της και τον περίπλοκο heavy χαρακτήρα της.


Τα γιγαντιαία riffs του Poia πλαισιώνονται εντυπωσιακά από τα καλά τοποθετημένα effects του, τα οποία συμπληρώνουν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις space πινελιές των πλήκτρων του Urlo, τα λιγοστά φωνητικά του οποίου, αν και χαμηλά στην μίξη, θαρρώ, πως είναι άκρως ταιριαστά με το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, το οποίο απογειώνεται απ' τις groovy νότες του μπάσου, ενώ ο Vita χτυπά τα ντραμς του αλύπητα, άλλοτε για να κατευθύνει τους υπόλοιπους κι άλλοτε απλώς κρατώντας τους συντροφιά στο περιπετειώδες ηχητικό τους ταξίδι..

.. Το οποίο περνά μέσα από ψυχεδελικά sludge ηχοτοπία, τα οποία οδηγούν τους Ufomammut σ' έναν απομονωμένο κοσμικό doom δρόμο, ο οποίος καταλήγει σ' ένα βραχώδες κι ερημωμένο space αδιέξοδο, καθιστώντας έτσι την μπάντα ευάλωτη κι έρμαιο των αδηφάγων πλασμάτων, που κατοικούν στις υπέρ του δέοντος heavy διαστημικές λασπουριές, όπου ηθελημένα βρέθηκε. Η μόνη της άμυνα πλέον, είναι η αυτογνωσία, που για να αποκτηθεί, θα πρέπει η μπάντα να νικήσει τους κάθε λογής φόβους, που κατακλύζουν το κουρασμένο της υποσυνείδητο..


..Κάτι, που ως δια μαγείας, καταφέρνει, μιας και το Oro, το πρώτο μέρος του οποίου μας γεμίζει με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για τον επερχόμενο διάδοχο του, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άκουσμα: είναι η ηχητική, αλλά και οπτική, απόδοση της ανήλεης κι αιώνιας μάχης του ανθρώπου να κυριαρχήσει επί των προσωπικών του δαιμόνων, κατατροπώνοντας το εγώ του, αλλά κι όλα εκείνα, που νομίζει ότι τον κρατούν εγκλωβισμένο στην πνευματική του φυλακή. Όχι, το Opus Primum, δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά έχω την αίσθηση, πως..

..Η άφιξη του Opus Alter, όχι μόνο θα ολοκληρώσει τούτο το μαγευτικό ηχητικό ταξίδι, αλλά θα βοηθήσει και στην επίτευξη του απώτερου σκοπού αυτού του μουσικού μαμούθ, που δεν είναι άλλος από την προσέγγιση της προσωπικής αλήθειας του καθενός, μιας και οι Ufomammut, έχουν θέσει ως στόχο την δημιουργία ενός οπτικοακουστικού Τιτάνα, που θα μας βοηθήσει να την κοιτάξουμε κατάματα. Το σημαντικότερο; Όλα δείχνουν, πως αυτό τελικώς θα επιτευχθεί..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου