Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Black Bombaim - Titans


Οι δημιουργημένοι πριν από περίπου 6 χρόνια, Black Bombaim, που απαρτίζονται από τους ταλαντούχους Ricardo Miranda σε κιθάρα, Tojo Rodrigues σε μπάσο και Paulo Goncalves στα ντραμς, προέρχονται από την πόλη Barcelo της Πορτογαλίας, ενώ οι γραμμές, που τώρα διαβάζετε, γράφονται με αφορμή την κυκλοφορία της τέταρτης συνολικά και δεύτερης full length δουλειάς τους, που κυκλοφορεί από τη πορτογαλική Lovers & Lollypops, υπό τον τίτλο Titans.

Ο περί ου ο λόγος δίσκος, ηχογραφήθηκε στα Meifumado Studios από τον Ze Nando Pimenta, που έκανε εκπληκτική δουλειά στον τομέα της παραγωγής, καθώς προσέδωσε στον ήχο της μπάντας, ένα άκρως κολακευτικό γι' αυτόν, live feeling, ενώ πολύ καλή είναι και η δουλειά του John Golden στο mastering. Τις λεπτομέρειες του artwork, επιμελήθηκε ο Sergio Couto, ενώ οι Andre Cepeda και Sara Coelho αξίζουν ειδικής μνείας για τις εντυπωσιακές τους φωτογραφίες.

Το εξαιρετικό Titans, οφείλει τον τίτλο του στο concept, που το διακατέχει, καθώς τα 4 κομμάτια συνολικής διάρκειας 65 λεπτών, που αποτελούν το περιεχόμενο του, έχουν βαπτιστεί από τους guest μουσικούς, που συμμετέχουν σε αυτά, οι περισσότεροι εκ των οποίων, προέρχονται από την τοπική σκηνή της Πορτογαλίας, αν και θαρρώ, πως την παράσταση κλέβουν οι Isaiah Mitchell (Earthless), Noel V. Harmonson (Comets On Fire) και Steve Mackay (The Stooges).

Ο εν λόγω δίσκος, περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά, στα οποία οι Black Bombaim μας έχουν συνηθίσει, καθώς στο ψυχεδελικό τζαμάρισμα της μπάντας συμπλέκονται σε μια αέναη ηχητική μάχη τα έντονα stoner ηχοχρώματα με τις doom πινελιές, αλλά και τα bluesy στοιχεία με τα sludge ψήγματα, τα οποία συνοδεύουν υπέροχα την παρθενική εμφάνιση των φωνητικών σε δουλειά των Black Bombaim, μιας κι ως τώρα η υποφαινόμενη μπάντα ήταν 100% instrumental.

Τα μεγαλειώδη riffs του Ricardo συναγωνίζονται σε γοητεία τα μαγευτικά solos του, ενώ οι ογκώδεις μπασογραμμές του Tojo πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τόσο τις heavy κιθάρες, όσο και τα σε στιγμές jazz τεχνοτροπίας κι αρκούντως δυναμικά ντραμς του Paulo. Το δέσιμο της μπάντας είναι εξαιρετικό, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι guest μουσικοί, δικαιώνουν στο απόλυτο με την απαράμιλλη απόδοση τους την μπάντα, που επέλεξε τον τίτλο Titans για να τους τιμήσει.

Το να εκθειάσω τις μεθυστικές νότες του σαξόφωνου ή τις space rock μελωδίες των πλήκτρων, που πλαισιώνουν τις εξόχως heavy περιπετειώδεις συνθέσεις του επιβλητικού Titans, θαρρώ, πως δεν θα είναι σωστό, μιας και νομίζω, πως ότι και να γράψω σχετικά, δεν θα καταφέρω να μην αδικήσω την τρομερής ομορφιάς νέα full length δουλειά των Black Bombaim, καθώς το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν μοιάζει αρκετά γεμάτο για να την περιγράψει όπως της αρμόζει.

Γι' αυτό λοιπόν, σας προτρέπω να διαθέσετε τόσο τον απαραίτητο χρόνο, όσο και την δέουσα προσοχή, που χρειάζεται αυτός ο πραγματικά υπέροχος δίσκος, καθώς είμαι απολύτως σίγουρος, πως θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω, μιας και η μεγάλη του διάρκεια, όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά αντιθέτως, λειτουργεί ευεργετικά για την ομαλή ροή του τελικού ηχητικού αποτελέσματος, καθιστώντας έτσι, αυτό το ήδη συναρπαστικό άκουσμα, ακαταμάχητο.

Black Bombaim: Bandcamp / Facebook
Lovers & Lollypops: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου