Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Horse Latitudes - Awakening


Από το Ελσίνκι της Φινλανδίας προέρχονται οι δημιουργημένοι το 2009 Horse Latitudes, που ξεχωρίζουν για την όχι και τόσο συνηθισμένη σύνθεση τους, μιας και κανείς από τους τρεις και πραγματικά ταλαντούχους μουσικούς, που τους απαρτίζουν, δεν παίζει κιθάρα, καθώς οι Heidi και Vellu, χειρίζονται αμφότεροι το μπάσο, αλλά και τα διάφορα ηχητικά effects, που εντέχνως στολίζουν την μουσική τους, ενώ ο Harri, εκτός από τα ντραμς, έχει αναλάβει και τα φωνητικά. Η απουσία της κιθάρας από τον ήχο της μπάντας, ίσως αρχικά τρομάξει κάποιους, αν και οφείλω να ομολογήσω, πως το διπλό μπάσο, την υπερκαλύπτει και με το παραπάνω, καθώς τα δυναμικά riffs, που αυτά δημιουργούν, βρίθουν όγκου, ενώ δεν στερούνται groove.

Τον περασμένο Φλεβάρη, τούτη η εξαιρετικά ελπιδοφόρα μπάντα, κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο Awakening, τη δεύτερη full length και τέταρτη συνολικά δουλειά της. Ο εν λόγω δίσκος, που βγήκε μέσω της Doomentia Records, αποτελείται από 6 τραγούδια συνολικής διάρκειας 47 περίπου λεπτών, ενώ συνοδεύεται από ένα λιτό, μα απολύτως ταιριαστό στο μουσικό της περιεχόμενο artwork, που φιλοτέχνησαν τα ίδια τα μέλη της μπάντας. Η σχεδόν αψεγάδιαστη παραγωγή του δίσκου, που του προσδίδει ένα ωμό feeling, αλλά και μια ιδιαιτέρως κολακευτική για τις θλιμμένες μελωδίες του, αρχέγονη αισθητική, οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά, που έκαναν οι Kalle Nurmi και Mell Dettmer, στην μίξη και στο mastering, αντίστοιχα.

Η πρωτόγονη αύρα, που διαπερνά τις συνθέσεις του Awakening, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα πολύπλοκα μουσικά θέματα της μπάντας, η εξαιρετική απόδοση της οποίας, μάλλον οφείλεται στο φανταστικό δέσιμο των μελών της. Ο Harri, χειρίζεται με μαεστρία τα ντραμς, καθώς τα χτυπήματα του, οριοθετούν το -ως επί το πλείστον- αργό τέμπο του άλμπουμ, ενώ τα γεμίσματα, που επιχειρεί, πλαισιώνουν με υπέροχο τρόπο τις συνθέσεις του δίσκου. Η δουλειά του στα φωνητικά είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με το πολύ καλό, προ διετίας ντεμπούτο της μπάντας, καθώς η φωνή του μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ, ενώ η έξυπνη εναλλαγή καθαρών και brutal γραμμών, προσδίδει θεατρικότητα στην επική, σε στιγμές, ερμηνεία του.

Οι Heidi και Vellu δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο αμφιβολίας του ταλέντου ή/και της ικανότητας τους στο χειρισμό του μπάσου, μιας και με το εν λόγω έγχορδο, καταφέρνουν να δημιουργήσουν τερατώδη riffs, τα οποία μοιάζουν να είναι εντελώς ανεπηρέαστα από την έλλειψη κιθάρας, καθώς οι χαμηλότατες συχνότητες των δύο μπάσων χτίζουν έναν τεραστίων διαστάσεων ηχητικό τοίχο, η θέα του οποίου ή σωστότερα, η ακρόαση του, σου προκαλεί δέος. Το παραδοσιακό doom των Horse Latitudes διανθίζεται επιτυχώς με sludge ψήγματα, ενώ ο έντονος experimental χαρακτήρας της μπάντας, απογειώνει τις αλλόκοτες και σκοτεινές συνθέσεις της, καθιστώντας έτσι, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το εξαιρετικό Awakening.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου