Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Jess And The Ancient Ones - S/T


Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη άνθιση η γυναικεία παρουσία στα φωνητικά του heavy ήχου και όχι μόνο και ομολογώ, πως αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, μιας και στις περιπτώσεις, που αυτό συμβαίνει για αμιγώς καλλιτεχνικούς και όχι μονάχα για εμπορικούς σκοπούς, το αποτέλεσμα θαρρώ, πως συνήθως είναι αν όχι εξαιρετικό, τουλάχιστον ικανοποιητικό.

Σε αυτή την κατηγορία, έχω την αίσθηση, πως ανήκουν και οι δημιουργημένοι στις αρχές του 2010, Jess And The Ancient Ones, οι οποίοι προέρχονται από το Kuopio της Φινλανδίας. Η εν λόγω μπάντα αποτελείται από επτά ταλαντούχους μουσικούς: έξι άντρες σε φωνή, κιθάρες -τρεις τον αριθμό- μπάσο, ντραμς και πλήκτρα, καθώς και μια γυναίκα στα φωνητικά.

Οι νεοσύστατοι JATAO, έχουν καταφέρει να τιθασεύουν τις μπόλικες και αρκετά εμφανείς στις συνθέσεις τους, επιρροές, οι περισσότερες εκ των οποίων, έχουν τις ρίζες τους στο occult rock των 70's και το NWOBHM των 80's, ενώ στην μουσική τους διέκρινα και κάποια κολακευτικά για αυτή ψήγματα του blues rock ήχου, με τη μορφή, που αυτός κυριάρχησε στα τέλη των 60's.

Πιο συγκεκριμένα, στο ομώνυμο full length ντεμπούτο των JATAO, το οποίο εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από την Svart Records, υπάρχουν σαφείς αναφορές σε μπάντες όπως οι Black Widow και Coven, ενώ ανάγλυφη είναι η Iron Maiden αισθητική στα 10 κομμάτια συνολικής διάρκειας 52 λεπτών, που αποτελούν τούτο το καλό κι άκρως ελπιδοφόρο άκουσμα.

Εάν στα παραπάνω προσθέσετε μια γερή τζούρα Black Sabbath και ολίγον τι από ABBA, τότε θα έχετε φτάσει αρκετά κοντά στο να περιγράψετε την μουσική του Jess And The Ancient Ones, ενός πολλά υποσχόμενου δίσκου, η retro ηχητική αύρα και η occult στιχουργική θεματολογία του οποίου, απογειώνονται από το εκπληκτικό artwork της Nucleart Design.

Η παραγωγή του άλμπουμ είναι αρκετά καλή, καθώς παρόλο, που δεν είναι ιδιαιτέρως καθαρή, προσδίδει μια σαγηνευτική οργανική αισθητική στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας έτσι το ταλέντο των μουσικών, που απαρτίζουν τους JATAO, αλλά και τον περιπετειώδη λυρισμό της μουσικότητας των συνθέσεων του μαγευτικού Jess And The Ancient Ones.

Η καλπάζουσα αύρα των ντραμς συνοδεύεται σε όλη τη διάρκεια του δίσκου από το μπάσο, ενώ οι τρεις κιθάρες συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, προσφέροντας μας κάποια σπάνιας ομορφιάς leads και solos, τα οποία πλαισιώνονται με υπέροχο τρόπο από τα πλήκτρα, ενώ τα φωνητικά, θαρρώ, πως ξεχωρίζουν, καθώς ξεχειλίζουν από πάθος και βρίθουν θεατρικότητας.

Εν ολίγοις, οι Jess And The Ancient Ones, που θαρρώ, πως το όνομα τους αποτελεί έναν συνδυασμό των Jex Thoth και Uncle Acid And The Deadbeats, κυκλοφόρησαν ένα αρκετά καλό ντεμπούτο, το οποίο ενδείκνυται για τους φίλους των The Devil's Blood, ενώ παρότι δεν διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου, αφήνει πάρα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Jess And The Ancient Ones: Facebook / Official Website
Svart Records: Official Website
Nucleart Design: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου