Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Undersmile - Narwhal


Η Taz Corona-Brown σε κιθάρα και φωνητικά κι ο σύζυγος της Olly Corona-Brown στο μπάσο, καθώς και η Hel Sterne σε κιθάρες και φωνητικά κι ο σύντροφος της Tom McKibbin στα ντραμς, απαρτίζουν τους άκρως ελπιδοφόρους κι ανερχόμενους Undersmile. Η εν λόγω μπάντα, η οποία γεννήθηκε το 2009 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, πρόσφατα κυκλοφόρησε μέσω της κολεκτίβας, Future Noise, την παρθενική της full length δουλειά, με τίτλο: Narwhal.

Ο εν λόγω τρομερός δίσκος, ο οποίος αποτελείται από δέκα κομμάτια συνολικής διάρκειας 80 λεπτών, συνοδεύεται από το εξαιρετικό artwork του Tony Roberts, ενώ ξεχωρίζει για την πολύ καλή του παραγωγή, η οποία προσδίδει διαύγεια στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ συμβάλει τα μέγιστα στην δημιουργία της παγερής κι αποπνικτικής συνάμα, ατμόσφαιρας του άλμπουμ, την οποία επιμελήθηκαν οι εξαιρετικοί στο είδος τους: Jimmy Hetherington και Billy Anderson.

Η στιχουργική θεματολογία του άλμπουμ έχει ως σημείο αναφοράς τον Ωκεανό και τα όσα συμβαίνουν στα σκοτεινά κι αχανή βάθη του, ενώ το μουσικό του περιεχόμενο είναι αυτό, που το καθιστά ξεχωριστό, καθώς έχω την εντύπωση, πως ποτέ ως τώρα δεν έχουν συνδυαστεί τόσο αρμονικά και υπό το πρίσμα ενός επιβλητικού doom μοτίβου, τα έντονα sludge στοιχεία με τα μπόλικα drone ψήγματα και τις ανάγλυφες black ηχητικές πινελιές, punk αισθητικής.

Τα γιγαντιαίων διαστάσεων κι αργόσυρτα riffs, που έρπουν με απειλητικές διαθέσεις από τις τρεμάμενες χορδές της κιθάρας, πλαισιώνονται με τρομαχτικά όμορφο τρόπο από τα σχεδόν παράφωνα leads της έτερης κιθάρας, τα οποία όμως ταιριάζουν άψογα με το νοσηρό κλίμα του δίσκου, ενώ τα κατακλυσμιαία χτυπήματα των ντραμς, θαρρείς, πως θα ανοίξουν την Γη στα δυο από την περισσή κι ανήλεη ορμή τους, η οποία τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα.

Το βαφτισμένο στους γεμάτους ηχητικά ερπετά κι απόμακρους βάλτους της μουντής βρετανικής χλωρίδας, μπάσο, σιγοντάρει με εξαίσιο τρόπο, τόσο τις καλυμμένες από καταχνιά κιθάρες, όσο και τα άκρως δυναμικά ντραμς, ενώ τα καταφέρνει περίφημα, όταν αναλαμβάνει τα ηχητικά ηνία του μουσικού τέρατος, που ακούει στο όνομα: Narwhal και το οποίο, μοιάζει, αλλά και είναι έτοιμο να κατακτήσει με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, όσα του αναλογούν και του αξίζουν.

Οι συνθέσεις των Undersmile είναι εξαιρετικές και βρίθουν ποικιλίας, καθώς παρόλο την μεγάλη τους διάρκεια, όχι μόνο δεν κουράζουν, αλλά ούτε καν ακολουθούν την πεπατημένη του συγκεκριμένου ήχου, μιας και τα επαναλαμβανόμενα σημεία τους είναι απειροελάχιστα, ενώ η απόδοση, αλλά και η χημεία της μπάντας, είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, μιας και από τις πρώτες κιόλας νότες της, γίνεται κατανοητό, πως το δέσιμο της είναι αναμφίβολα, εκπληκτικό.

Κάπου εδώ, νομίζω, πως πρέπει να αποδοθούν τα δέοντα στις δυο πολυπράγμωνες και πολυτάλαντες κυρίες, που κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά εκτός από τις κιθάρες και στα φωνητικά, ενώ η απόδοση τους σε αυτά, θαρρώ, πως καθιστά το Narwhal ακαταμάχητο, μιας και τα συναισθήματα, που τα τρομακτικά ψιθυριστά τους κι οι δαιμονισμένες ψαλμωδίες τους γεννούν, ενοχλούν το υποσυνείδητο και προκαλούν έντονη ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά.

Αν νομίζετε ότι υπερβάλω, δεν έχετε παρά να ακούσετε το εν λόγω απαράμιλλου κάλλους ηχητικό θηρίο, ένα βράδυ, στο οποίο μοναδική σας συντροφιά θα είναι τα ακουστικά σας, ενώ η φαντασία σας, θα αποτελεί την μοναδική χαραμάδα φωτός στον οπτικό σας ορίζοντα. Σας προειδοποιώ όμως, πως το καταπληκτικό ντεμπούτο των Undersmile, δεν αστειεύεται, ενώ αν το υποτιμήσετε, να είστε σίγουροι, πως το δηλητηριώδες Narwhal, δεν πρόκειται να σας χαριστεί.

Undersmile: Bandcamp / Blog / Facebook
Future Noise: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου