Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

My Sleeping Karma - Soma


Στις μακρινές Ινδίες, η λέξη Soma έχει άκρως θρησκευτική ερμηνεία, καθώς συμβολίζει το ποτό των Θεών, κάτι σαν το δικό μας Νέκταρ δηλαδή. Η λέξη αυτή, επιλέχθηκε από τους Γερμανούς και ιδιαιτέρως αγαπητούς στην χώρα μας, My Sleeping Karma, ως ο τίτλος για την τέταρτη συνολικά δισκογραφική δουλειά τους, μα πρώτη για λογαριασμό της Napalm Records.
 
Το εν λόγω άκουσμα, το οποίο αποτελείται από έξι κομμάτια, αλλά και πέντε ιντερλούδια, που τα συνδέουν με υπέροχο τρόπο, συνολικής διάρκειας 55 λεπτών, διακρίνεται για την μελίσταχτη τονικότητα του, η οποία χαρακτηρίζει τον ήχο τούτης της μπάντας από τα πρώτα της βήματα, ενώ συνοδεύεται από το λεπτομερέστατο κι εκπληκτικό artwork του Sebastian Jerke.

Η ταλαντούχα μουσική παρέα των Matte σε μπάσο, Seppi σε κιθάρα, Steffen σε ντραμς και Norman σε πλήκτρα, βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε κέφια, καθώς η απόδοση της είναι επιεικώς φανταστική, ενώ ακριβώς το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την κυκλοφορία με κυκλοφορία ολό και πιο βελτιωμένη, συνθετική της ικανότητα, που εδώ μαρτυρά, οίστρο.
 
Η μελωδική πλευρά των My Sleeping Karma είναι κυρίαρχη στο Soma, καθώς οι ψυχεδελικές, γαλήνιες νότες τους, υπερισχύουν του έντονου groove στοιχείου, ενώ η αέρινη ηχητική αύρα των συνθέσεων του δίσκου, αναδεικνύεται από την ειλικρινά, απαράμιλλη ροή του, η οποία σαν άλλο, αλκοολούχο Νέκταρ, μεθά τον ακροατή, καθώς κυλάει όπως το νερό στα ρυάκια.
 
Η ενορχήστρωση των κομματιών του Soma ακολουθεί την ίδια νοοτροπία με αυτή των συνθέσεων προγενέστερων κυκλοφοριών των My Sleeping Karma, καθώς η μπάντα εξακολουθεί να στηρίζεται στο jam για την δημιουργία της μουσικής της. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει επ'ουδενί, πως η μπάντα επαναλαμβάνεται, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, καθώς ολοένα και προοδεύει.
 
Τα ηχοστρώματα της γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, η διάσταση των συνθέσεων της όλο και μεγαλώνει, η ατμόσφαιρα των μελωδιών της διαπερνάται, όπως πάντα άλλωστε, από μια Θεϊκή αύρα, ενώ η διαύγεια των κομματιών της, δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με την πυκνή υφή του ήχου της, που είναι αποτέλεσμα της αψεγάδιαστης κι απορρέουσας ζεστασιά, παραγωγής.

Ο αέρινος ήχος των πλήκτρων συμπληρώνει εξαιρετικά την θερμή τονικότητα της κιθάρας, ενώ τα υπέροχα τονικά ντραμς, πλαισιώνουν αρμονικά το μεστό μπάσο. Τα ψυχεδελικά riffs της κιθάρας είναι αρκούντως groovy, ενώ τα όμορφα σαν ηχητική οπτασία leads, είτε προέρχονται από την κιθάρα, είτε από τα πλήκτρα, προκαλούν ανατριχίλες, με την εύθραυστη υπόσταση τους.
 
Τα πότε σκοτεινά και πότε ευδιάθετα πλήκτρα, σαν άλλο αόρατο μελωδικό πέπλο, καλύπτουν το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ συμβάλουν τα μέγιστα στην ιδιαιτέρως σημαντική για την εξέλιξη του μαγευτικού Soma, σωστή ροή και ουσιώδη παρουσία των ιντερλούδιων σε αυτό, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αν όχι σε όλα, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Μπάσο και ντραμς συνθέτουν ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ηχητικό δίδυμο, μιας και το ένα συμπληρώνει το άλλο με τον πλέον ορθό κι αρμονικό τρόπο, ενώ προσδίδουν groove και όγκο, τόσο στο ηχητικό βάθος των πλήκτρων, όσο και στο εθιστικό, αιθέριο μοτίβο της κιθάρας, καθιστώντας έτσι το ήδη σαγηνευτικό κι άκρως περιπετειώδες ηχητικά, Soma, καθηλωτικό.
 
Η απουσία φωνητικών και κατ' επέκταση στίχων, δεν αφαιρεί κάτι από το concept του δίσκου, καθώς οι τίτλοι των κομματιών, φροντίζουν να αναπληρώσουν αυτό το κενό με τον καλύτερο τρόπο, μιας και κατονομάζουν τα συστατικά για το Soma, το μεθυστικό ποτό, με το οποίο οι Θεοί των Ινδιών, γλυκαίνουν τον ουρανίσκο τους κι όλοι εμείς, τα ακουστικά μας κύτταρα.
 
Η πλούσια υφή της μουσικής του πανέμορφου Soma μαρτυρά την παροιμιώδη συνοχή, αλλά και το άρτιο δέσιμο των My Sleeping Karma, καθώς καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πως τούτη η εκπληκτική μπάντα, εκτός από περίσσιο μεράκι, διαθέτει και μπόλικο ταλέντο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή, εάν ισχυριζόμουν, πως αυτή, αποτελεί το Νέκταρ του heavy ήχου.

My Sleeping Karma: Official Website / Facebook
Napalm Records: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου