Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Circassian - Procrastinational


Ιδιαίτερα ταλαντούχα μπάντα οι γεννημένοι το 2008 στην Αθήνα, Circassian, οι οποίοι αποτελούνται από τους Νίκο σε ντραμς, Δημήτρη σε κιθάρα και φωνητικά, Ξενοφών σε κιθάρα και Edd σε μπάσο. Η εν λόγω ανεξάρτητη δισκογραφικά μπάντα, που όμως έχει πολύ καλές σχέσεις με την κολεκτίβα Spinalonga Records, η οποία την βοήθησε και στη νέα της δουλειά, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες την δεύτερη δουλειά της, με τίτλο: Procrastinational.

Η εν λόγω κυκλοφορία, η οποία διατίθεται από τους Circassian, τόσο προς ακρόαση όσο και προς download έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου εσείς επιλέξετε, μέσω της σελίδας τους στο bandcamp, αποτελείται από 3 κομμάτια συνολικής διάρκειας 16 λεπτών, ενώ συνοδεύεται από το άκρως ταιριαστό με το περιπετειώδες κι εξόχως ταξιδιάρικο, μουσικό της περιεχόμενο, artwork, το οποίο με μπόλικο μεράκι, φιλοτέχνησε ο ικανός, Mike "Veggie" Kirtatas.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο home studio του Νίκου Χρηστόπουλου, ενώ την μίξη ανέλαβε ο Γιάννης Βούλγαρης. Η παραγωγή του ep είναι αψεγάδιαστη, με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς η διαύγεια στον ήχο του, δεν αποτελεί τροχοπέδη για το βάθος, που ήταν απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των πολλαπλών ηχητικών μοτίβων, που διακρίνουν το Procrastinational, ενώ η πυκνή του ατμόσφαιρα, αποκτά εξαιτίας της, μια σαγηνευτική, μυστηριακή αύρα.

Οι έχουσες ethnic επιρροές κι ανατολίτικες ευαισθησίες, κιθάρες, πλέκουν ψυχεδελικά riffs κι υφαίνουν leads, που φέρνουν θύμισες από τις πλέον εμπνευσμένες krautrock μελωδίες, ενώ τα υπνωτικά φωνητικά, προσδίδουν μια κολακευτική για το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, νωχελική αισθητική. Μπάσο και ντραμς συνεργάζονται άψογα, ενώ αμφότερα προσδίδουν ένα groovy, παιχνιδιάρικο στοιχείο, στο νέο-ψυχεδελικό ηχητικό μοτίβο του Procrastinational.

Ο πειραματισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στις συνθέσεις της μπάντας, αν και θαρρώ, πως πλέον οι Circassian έχουν κατασταλάξει ηχητικά, καθώς το πολύ καλό Procrastinational, εδραιώνει την πεποίθηση, πως τούτοι οι ταλαντούχοι μουσικοί, έχουν ήδη αποκτήσει από το πρώτο κιόλας, προ τριετίας, αν δεν κάνω λάθος, ομώνυμο Ep τους, την δική τους, ξεχωριστή, ηχητική ταυτότητα, που τους προσέφερε το status, της ραγδαίως ανερχόμενης μπάντας.

Εν κατακλείδι, το πολύ κάλό Procrastinational, καταφέρνει να ανεβάσει σε δυσθεώρατα ύψη την αναμονή για μια full length δουλειά από τους άκρως ελπιδοφόρους Circassian, καθώς και τα τρία κομμάτια του, γοητεύουν τις ακουστικές αισθήσεις με κάθε τους νότα. Με άλλα λόγια, οι μουσικές παραδόσεις της Βόρειας Αφρικής και του Βορειοδυτικού Καυκάσου, δεν υπήρξαν ποτέ ξανά, τόσο αγαπημένες με την σύγχρονη, ψυχεδελική εκδοχή της ατονικότητας.

Circassian: Bandcamp / Facebook
Spinalonga Records: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου