Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Föllakzoid - II


Η αχανής έρημος Atacama βρίσκεται ψηλά στο βόρειο τμήμα της Χιλής και φημίζεται για την πλεονεκτική θέση, που προσφέρει σε επιστήμονες και μη, για την παρατήρηση των άστρων, μιας και το ξηρό της κλίμα, που την καθιστά, ως ένα από τα πλέον ξηρά μέρη του πλανήτη, στον οποίο κατοικούμε, συντελεί στην σχολαστική μελέτη του διαστήματος, καθώς οι βροχές και τα σύννεφα σπανίζουν στην κυριολεξία, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως η υποφαινόμενη, πιο ξηρή έρημος στη Γη, στεγάζει περίπου τα μισά από τα διαστημικά τηλεσκόπια της.

Το Santiago βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Χιλής και είναι εκτός από πρωτεύουσα της και η γενέτειρα των δημιουργημένων κάπου προς τα τέλη του 2007, Föllakzoid, που απαρτίζονται από τέσσερις προικισμένους με μπόλικο ταλέντο μουσικούς και πιο συγκεκριμένα από τους: Juan Pablo σε φωνητικά και μπάσο, Diego σε ντραμς, Alfredo σε πλήκτρα και Domingo σε κιθάρα. Τούτη η ανερχόμενη μπάντα κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, την δεύτερη full length, μα τρίτη συνολικά δουλειά της, υπό τον τίτλο: ΙΙ.

Ο εν λόγω δίσκος, τον οποίο μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο στο bandcamp των Föllakzoid, αποτελείται από 5 κομμάτια συνολικής διάρκειας 45 λεπτών και συνοδεύεται από ένα άκρως ταιριαστό με την μουσική του artwork, το οποίο μας βάζει για καλά στο κλίμα των ψυχεδελικών kraut rock ηχοχρωμάτων του. Το kraut rock των 70's όπως το μάθαμε από τις πρωτοπόρες γερμανικές μπάντες του είδους, συναντά τον εξ Αμερικής κυρίως ορμώμενο psych garage ήχο των τελευταίων ετών, δημιουργώντας έτσι ένα καθηλωτικό rock υβρίδιο kraut drone αισθητικής.

Ο ηχητικός σφυγμός του II ορίζεται κυρίως από τα ντραμς του, μιας και αυτά είναι, που οδηγούν τα έγχορδα στο αχαλίνωτο ηχητικό διάστημα, το οποίο οι περιπετειώδεις μελωδίες των νεαρών Föllakzoid έχουν ως προορισμό, ενώ αποτελούν και το σημείο αναφοράς των πλήκτρων, καθώς γύρω από τους δικούς τους funky ρυθμούς σε στιγμές, τα αιθέρια πλήκτρα πλέκουν μαεστρικά τα πολλά ηχητικά τους στρώματα, βυθίζοντας μας έτσι σε μια αρμονική και συγχρόνως εξόχως συναρπαστική περιπλάνηση στα space σύνορα της kraut rock μουσικής.

Το μπάσο παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο στο ταξιδιάρικο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα του II, καθώς σιγοντάρει με μεστό τρόπο τα εθιστικά του ντραμς, ενώ δεν διστάζει σε κάποιες συνθέσεις του, να αναλάβει τον ρόλο του οδηγού, τον οποίο φέρνει εις πέρας με τρόπο μαγευτικό. Οι πολύ δραστήριες κιθάρες του δίσκου, άλλοτε παίζουν με garage αισθητικής ήχους κι άλλοτε βαφτίζουν την psych αύρα τους σε blues πηγές, εμπλουτίζοντας έτσι το kraut μοτίβο του II, το οποίο στολίζεται με φωνητικά, που μοιάζουν χαμένα, στη μαύρη τρύπα του reverb.

Η αμερικάνικη δισκογραφική Sacred Bones Records θαρρώ, πως έπιασε λαβράκι με την κυκλοφορία του σαγηνευτικού II, καθώς τούτο το απαράμιλλης ομορφιάς ηχητικό ταξίδι στις ατελείωτες ερήμους του εξώτερου διαστήματος, που έχει την μορφή βινυλίου, digital δίσκου, αλλά και compact disk, έχω την εντύπωση, πως είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του νέου ψυχεδελικού κύματος, που τα τελευταία χρόνια ανθίζει στον ευρύτερο rock χώρο. Όσοι από εσάς εμπιστευτείτε τους Föllakzoid, να είστε σίγουροι, πως δεν θα το μετανιώσετε στιγμή.

Föllakzoid: Bandcamp / Twitter
Sacred Bones Records: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου