Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Circassian - Hantse Guashe


Σχεδόν μια πενταετία υπάρχουν οι Circassian, που τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν την τρίτη συνολικά, μα ντεμπούτο full length δουλειά τους, με τίτλο: Hantse Guashe. Η ανερχόμενη και ταλαντούχα μουσική παρέα του Νίκου στα ντραμς, του Edd στο μπάσο, του Δημήτρη στην κιθάρα και του Ξενοφώντα στην κιθάρα και τα φωνητικά, που έχει την βάση της στην Αθήνα, πέτυχε με το παρθενικό της δίσκο να ξεπεράσει τις προσδοκίες, που η ίδια είχε δημιουργήσει.

Τα γεμάτα ενέργεια lives των Circassian και τα δυο πανέμορφα eps τους, που προηγήθηκαν του παρθενικού τους άλμπουμ, είχαν αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη την αναμονή για την πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία από μέρους τους και το αποτελούμενο από 11 κομμάτια συνολικής διάρκειας 40 λεπτών Hantse Guashe ήρθε για να επιβεβαιώσει, πως τούτοι οι τύποι ξεχειλίζουν από ταλέντο, συνθετικό οίστρο, εκτελεστική μαεστρία κι αγνή αγάπη για τον ψυχεδελικό ήχο.

Η μουσική δεινότητα των Circassian φαίνεται σε κάθε τους νότα, καθώς πετυχαίνουν μαεστρικά να συνδυάσουν στον ήχο τους μουσικά παρακλάδια, που φαινομενικά είναι εντελώς αταίριαστα μεταξύ τους και να καταστήσουν έτσι εξόχως απολαυστικό το εκπληκτικό, Hantse Guashe, που ξεχειλίζει μουσική φαντασία και το οποίο διαπερνάται από μια αχαλίνωτη αίσθηση φρεσκάδας, που τόσο πολύ έχει λείψει από την ελληνική rock σκηνή κι από τον ψυχεδελικό ήχο γενικότερα.

Ο πηγαίος ψυχεδελικός χαρακτήρας των Circassian αναδεικνύεται εντυπωσιακά μέσα από το παιχνιδιάρικο rock μοτίβο τους, το οποίο διανθίζουν με εθιστικές ανατολίτικες μελωδίες τα έντονα krautrock στοιχεία τους, που έρχονται σε έναν θερμό εναγκαλισμό με τα surf rock ψήγματα του Hantse Guashe, καθιστώντας έτσι μεθυστικό το έντονο ψυχεδελικό μείγμα από αχνές ethnic κι ανάγλυφες garage μελωδίες, που ξεσηκώνουν κι οδηγούν σε έναν αέναο χορό τις αισθήσεις.
 
Το ζωηρό ταπεραμέντο του Hantse Guashe είναι απόρροια από τις σκανταλιές των δυναμικών του εγχόρδων, καθώς οι δυναμικές κιθάρες είναι αυτές, που οδηγούν τις συνθέσεις τους στην Γη της pscyh Επαγγελίας με τα εκρηκτικά riffs τους και τα πειραματικής υπόστασης κι απαράμιλλης ομορφιάς leads τους, που πλαισιώνουν υπέροχα τα υπνωτικά φωνητικά, τα οποία χαρίζουν μια σαγηνευτική surf αίσθηση στην πλημμυρισμένη από garage τσαγανό krautrock μουσική τους.
 
Η διάχυτη ανατολίτικη αύρα, που διαπερνά όλες τις συνθέσεις του Hantse Guashe, έρχεται σε πλήρη αρμονία με τα ανεπαίσθητα post-grunge αρώματα του, καθώς μαζί πηγάζουν μέσα από τα αχανή βάθη ηχητικής φαντασίας των Circassian, το μπάσο των οποίων προσφέρει ζεστασιά στις συνθέσεις τους με τον μεστό του ήχο, ενώ στα ατίθασα ντραμς οφείλονται τα γοητευτικά και διόλου αμελητέα ethnic στοιχεία τους, που απογειώνουν τούτο το πολύχρωμο psych πανηγύρι.
 
Ο τρόπος με τον οποίο οι υπερβολικά πολλά υποσχόμενοι κι άκρως ελπιδοφόροι Circassian συνθέτουν το πλούσιο και μαγευτικό μουσικό τους παζλ, είναι απαράμιλλος, καθώς πετυχαίνουν να μπολιάσουν ακόμη και ρεμπέτικες μελωδίες στην μοντέρνα προσέγγιση τους στον ευρύτερο ψυχεδελικό rock ήχο, ενώ το πιο σημαντικό από όλα είναι, πως δημιουργούν ορισμένα από τα πλέον απολαυστικά rock ηχοχρώματα ever και το Hantse Guashe, είναι τρανή απόδειξη αυτού.
 
Ίσως και να θεωρήσετε υπερβολικά όλα αυτά, αλλά σας προκαλώ να ακούσετε το συντομότερο δυνατόν το συναρπαστικό Hantse Guashe κι αν συνεχίσετε ύστερα από την ακρόαση του να πιστεύετε ότι τούτο το άκουσμα δεν αποτελεί ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τον ευρύτερο rock χώρο, τότε μάλλον τα γούστα μας δεν ταιριάζουν. Αυτό, που δεν αμφισβητείται όμως, είναι το γεγονός, πως οι Circassian ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες. Μπράβο κι εύγε. 

Circassian: Bandcamp / Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου