Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Mope


Από την Γένοβα της Ιταλίας προέρχονται οι σχηματισμένοι το 2011 κι ανερχόμενοι Mope, οι οποίοι απαρτίζονται από τους Stefano στο μπάσο, Fabio στα ντραμς, Sara στο σαξόφωνο και Jessica στην κιθάρα. Τούτη η ταλαντούχα μπάντα επιχειρεί αυτές τις ημέρες δυναμικό μπάσιμο στον heavy χώρο, καθώς κυκλοφορεί μέσω της Taxi Driver Records την παρθενική κι ομώνυμη δουλειά της, που αποτελείται από μόλις 3 κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 30 λεπτών.
 
Η καθαρά instrumental μουσική των Mope δεν φέρει ίχνος φωνητικών ή samples και διακρίνεται για την πειραματική και σχεδόν avant-garde αισθητική της, που ταξιδεύει τις αισθήσεις σε heavy ηχοτοπία απόκοσμης ομορφιάς, ενώ απογειώνεται από την διαύγεια της μεστής παραγωγής του Mope, που προσδίδει την απαραίτητη δυναμική στα κομμάτια κι αναδεικνύει συνάμα τον οίστρο, την εκτελεστική δεινότητα και την αψεγάδιαστη απόδοση και των τεσσάρων μελών των Mope.
 
Κιθάρα και μπάσο οδηγούν από κοινού τις περιπετειώδεις συνθέσεις των Mope σε ζοφερά και μινιμαλιστικά doom ηχοτοπία, τα οποία ενισχύονται από το απύθμενο και συνήθως σε drone μοτίβο, groove των ντραμς, που τα σπρώχνει σε avant-garde στενά, εκεί όπου το σαγηνευτικό σαξόφωνο μαγεύει τις αισθήσεις με τις εύθραυστες κι αιθέριες μελωδίες του, που αποτελούνται από ονειρικές νότες, με χαραγμένη μια σχεδόν ανεπαίσθητη jazz αύρα στην ραχοκοκαλιά τους.
 
Οι αχνές stoner πινελιές των εγχόρδων προσδίδουν μια έξτρα δόση ποικιλίας στον ήδη πλούσιο, αν και λάτρη της απλότητας ήχο των Mope, ο οποίος είναι πλασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μαγέψει και να καθηλώσει με την τυλιγμένη σε αόρατο post πέπλο, heavy υπόσταση του, τόσο τους λάτρεις της ωμής κι ατμοσφαιρικής doom μουσικής, όσο και τους λάτρεις του experimental drone ήχου, καθώς παρά την παραμόρφωση, οι Mope διατηρούν τον οργανικό τους χαρακτήρα.
 
Δεν λείπει όμως από το Mope ούτε και η ψυχεδέλεια, παρόλο, που είναι πολύ καλά κρυμμένη στα σωθικά του, η οποία δένει με φανταστικό τρόπο τα μπόλικα κι έντονα ηχοχρώματα, που με περίσσια μαεστρία συνδυάζουν οι Mope, αποκτώντας έτσι την μοναδική ηχητική τους ταυτότητα και προσφέροντας μας παράλληλα ένα απολαυστικό άκουσμα με πολλές ηχητικές πτυχές, που θαρρώ, πως η ταξιδιάρικη αύρα νοσταλγίας του, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Γοητευτικό.

Mope: Facebook
Taxi Driver Records: Official Website
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου