Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Mayhem - Esoteric Warfare


Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τους σχηματισμένους το 1984 στη Νορβηγία Mayhem, καθώς έχουν ειπωθεί τόσα για αυτούς και τα πεπραγμένα τους, που το πράγμα έχει σχεδόν ξεφύγει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν υπήρχε τούτη η μπάντα, τότε ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ το black metal όπως το ξέρουμε σήμερα, μιας κι αυτοί ήταν οι αυτουργοί της άνθισης του συγκεκριμένου ήχου και παραμένουν ως σήμερα μια από τις πλέον επιδραστικές του μπάντες.
 
Εάν και κατά πόσο τα γεγονότα, η πραγματικότητα κι ο μύθος, η φαντασία και οι εικασίες έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους, σε ότι αφορά το ποιοι ήταν κι είναι και το τι κάνουν κι έκαναν οι Mayhem στα πλαίσια του black metal κι εκτός αυτών, δεν θα απασχολήσει το παρόν κείμενο, το οποίο γράφεται με αφορμή τον πέμπτο full length δίσκο τους, Esoteric Warfare, ο οποίος κυκλοφορεί από την Season Of Mist και περιέχει 10 κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 48 λεπτών.
 
Το εξαιρετικά δυναμικό Esoteric Warfare ξεχωρίζει για την εκπληκτική του παραγωγή, το μόνο ψεγάδι της οποίας θαρρώ, πως είναι ο ήχος των ντραμς, ο οποίος χάνει λίγο σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα και διακρίνεται για το φανταστικό του artwork, που πλαισιώνει υπέροχα τις ευφυείς black metal μελωδίες του και τους σχεδόν αλλόκοτους στίχους του, που καταπιάνονται με αλλοτινές και με σύγχρονες μεθόδους πλύσης εγκεφάλου και χειραγώγησης της σκέψης.
 
Η παθιασμένη ερμηνεία του Attila Csihar μοιάζει βγαλμένη από τα έγκατα της αβύσσου, μιας κι οι πολλαπλές του προσεγγίσεις στα φωνητικά φαίνεται, πως προέρχονται από τα βάθη εγκαταλειμμένων, όχι όμως κι ερημωμένων ψυχιατρείων, καθώς η παράνοια και η σχιζοφρένεια μοιάζουν να είναι πολύ light ως όροι για να περιγράψουν με εύγλωττο τρόπο την τρομακτική απόδοση του, που βοηθά σημαντικά την ροή του Esoteric Warfare με την θεατρικότητα της.
 
Τα riffs από την κιθάρα του νεοφερμένου στη μπάντα Teloch φέρουν μια αύρα από τα παλιά και συγχρόνως διακατέχονται από μια έντονη ευωδία φρεσκάδας, καθώς παντρεύουν υπέροχα την βαριά και πλούσια μουσική κληρονομιά των Mayhem με την πάντοτε ατίθαση και φιλική σε κάθε λογής νεωτερισμούς, μουσική λογική τους, δίχως όμως να γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά κι αυτό έχει συνέπεια το Esoteric Warfare να ξεχειλίζει μουσική δροσιά κι οικειότητα συνάμα.
 
Ο βαθύς κι ογκώδης ήχος από το μπάσο του Necrobutcher γίνεται εύκολα αντιληπτός σε τούτο τον απολαυστικό δίσκο και του χαρίζει έτσι την απαραίτητη πυκνότητα, πάνω στην οποία ο εξαιρετικά ταλαντούχος Hellhammer χτίζει υποδειγματικά και με περίσσια δεξιοτεχνία το τέμπο του Esoteric Warfare, το οποίο κι ορίζει κατά βούληση, άλλοτε με τα βάρβαρα χτυπήματα του κι άλλοτε με τα αχνής jazz αισθητικής γεμίσματα του, που απογειώνουν το τελικό ηχητικό σύνολο.
 
Οι στιγμές κατά τις οποίες οι Mayhem ξεφεύγουν από τα τεχνικά στεγανά, που οι ίδιοι μοιάζουν να έχουν επιβάλει στον εαυτό τους εδώ, δεν είναι λίγες τον αριθμό, καθώς τα συγκρατημένα ξεσπάσματα τους αποδεικνύονται εκτός από εξόχως απολαυστικά και ιδιαιτέρως χρήσιμα για την ροή του Esoteric Warfare, μιας κι αναδεικνύουν περίφημα τις old school καταβολές του ευφυούς black metal τους και μαρτυρούν συνάμα τα σχεδόν ανεπαίσθητα prog ψήγματα του.
 
Εν ολίγοις, τούτος ο εξαίρετος δίσκος, που βγήκε έπειτα από 7 χρόνια σιωπής, μας υπενθυμίζει την ύπαρξη της σημαντικότερης black metal μπάντας, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και μας προϊδεάζει για το μέλλον της, καθώς το χορταστικό κι άκρως εθιστικό Esoteric Warfare αποτελεί το απόσταγμα της ως τώρα ηχητικής της πορείας, μιας και η νοσηρή του υπόσταση θαρρώ, πως εσωκλείει το παρελθόν, το παρόν και το ηχητικό μέλλον των Mayhem. Σεβασμός.

Season Of Mist: Official Website


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου