Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

GY!BE - Asunder, Sweet And Other Distress

 
Οι Καναδοί Godspeed You! Black Emperor, που σχηματίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90 στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ κι αποτελούν μια από τις πιο εμβληματικές κι επιδραστικές μπάντες στον ευρύτερο rock χώρο, καθώς εκτός όλων των άλλων, όρισαν εν πολλοίς αυτό, που σήμερα αποκαλούμε post rock, κυκλοφόρησαν στις αρχές της τρέχουσας Άνοιξης μέσω της Constellation Records τη νέα και πέμπτη συνολικά full length δουλειά τους, η οποία περιέχει μόλις 1 σύνθεση, χωρισμένη όμως σε 4 ξεχωριστά κομμάτια, συνολικής διάρκειας 40 λεπτών.
 
Το εν λόγω άλμπουμ φέρει τον τίτλο Asunder, Sweet And Other Distress και το μουσικό της περιεχόμενο αποτελεί στην ουσία μια εκτεταμένη κι εμπλουτισμένη έκδοση του κομματιού Behemoth, το οποίο μέχρι τώρα το είχαμε απολαύσει μόνο στα πρόσφατα live των GY!BE, ενώ ειδικής μνείας αξίζει η αψεγάδιαστη παραγωγή του, που συνδυάζει κι αναδεικνύει συνάμα με τον καλύτερο τρόπο, τόσο την ερεβώδη drone πλευρά και τα απελπιστικά σκοτεινά noise ψήγματα τους, όσο και την ονειρικής αύρας και παραμυθένιας ομορφιάς, post rock υπόσταση τους.
 
Η έναρξη του Asunder, Sweet And Other Distress γίνεται μέσα σε ένα θορυβώδες κι εξόχως απολαυστικό post rock πλαίσιο, το οποίο μες από την έμφυτη μελαγχολία του, μας οδηγεί με περισσή δεξιοτεχνία στο πλέον ανήλιαγο κι αβυσσαλέο noise ξέσπασμα των GY!BE, που σε συνδυασμό με τα μονολιθικά κι απόκοσμα drone αρώματα τους, μας βυθίζουν σε μια αέναη δίνη μουσικού σκότους, από την οποία θα λυτρωθούμε μονάχα στο τέλος τούτης της κυκλοφορίας, χάρη στο γλυκόπικρο post πέπλο, που καλύπτει με μαεστρία την πειραματική rock υφής της.
 
Τα μουσικά όργανα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία κι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους εξαιρετικά χάρη στο τεράστιο μουσικό ταλέντο του Thierry στο μπάσο και το κοντραμπάσο, του David σε κιθάρα κι όργανο, των Aidan και Timothy στα ντραμς, του Mauro στο μπάσο, των Efrim και Michael στις κιθάρες και της Sophie στο βιολί, όλοι εκ των οποίων για ακόμη μια φορά στην ως τώρα πορεία τους ως μπάντα διαπρέπουν στο πόστο τους, προσφέροντας μας έτσι μες από ένα οδυνηρά θελκτικό drone καλειδοσκόπιο δυνατές στιγμές post αμαρτίας και rock ευδαιμονίας.
 
Ο νέος δίσκος των Godspeed You! Black Emperor αποτελεί κι αυτός με τη σειρά του, όπως κι όλες οι προηγούμενες studio δουλειές τους, κόσμημα για τον ευρύτερο rock χώρο κι όχι μόνο, καθώς αν και υπολείπεται σε σχέση με τους πρότερους δίσκους τους σε μουσική πρωτοτυπία εντούτοις, θαρρώ ότι το χορταστικό και γοητευτικό Asunder, Sweet And Other Distress, είναι η πλέον προσεγμένη συνθετικά και ηχητικά γενικότερα δουλειά τους, καθώς το τρομακτικά όμορφο Behemoth, εδώ έχει επιτυχώς μεταμορφωθεί σε ένα μεγαλειώδες μουσικό ποίημα. Υπόκλιση.
 
Godspeed You! Black Emperor: Official Website
Constellation Records: Official Website
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου