Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Sunnata - Zorya

 
Από τη Βαρσοβία της Πολωνίας προέρχονται οι ανερχόμενοι Sunnata, που σχηματίστηκαν το 2008 υπό το όνομα Satellite Beaver, οι οποίοι απαρτίζονται από τέσσερις άκρως ταλαντούχους μουσικούς, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν δίχως την εμπλοκή κάποιας δισκογραφικής εταιρείας τη νέα και δεύτερη συνολικά full length δουλειά τους υπό τον εξαιρετικά εύηχο τίτλο Zorya.
 
Πέντε θηριώδη κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 51 λεπτών είναι το μουσικό περιεχόμενο του χορταστικού και ιδιαιτέρως απολαυστικού Zorya, το οποίο διακρίνεται για το πανέμορφο artwork του, που μας βάζει για τα καλά στο τραχύ και θλιμμένο του κλίμα και ξεχωρίζει για την έξοχη παραγωγή του, που κολακεύει με την heavy της δυναμική τα νέα κομμάτια των Sunnata.
 
Οδύνη και πόνος είναι τα δύο κυρίαρχα συστατικά της σκαιής doom υπόστασης του μεθυστικού Zorya, το οποίο χρωστά στον συνθετικό οίστρο και την αχαλίνωτη φαντασία των Sunnata τις αναιμικές μα κι άκρως εθιστικές συγχρόνως oriental αποχρώσεις του, οι οποίες κολακεύουν αμφότερα τα βαλτώδη και λασπωμένα stoner στοιχεία και τα αισθαντικά του sludge αρώματα.
 
Μια ονειρικής αύρας μελαγχολία καλύπτει τα χαμηλά κουρδισμένα έγχορδα των Sunnata και ειδικότερα τα leads της κιθάρας, που πασπαλίζουν με post σκόνη τα βαφτισμένα σε οπιούχα reverb ύδατα και ποτισμένα με fuzz δηλητήριο riffs, τα οποία κυκλώνουν απειλητικά το Zorya και το οδηγούν σε στολισμένα με αβυσσαλέα sludge ηχοχρώματα κι ανήλιαγα doom μονοπάτια.
 
Ως επί το πλείστο βραχνά και γεμάτα γρέζι είναι τα φωνητικά των Sunnata στο νέο πόνημα τους, τα οποία άλλοτε ξεφεύγουν σε πιο brutal σοκάκια κι άλλοτε γαληνεύουν αποκτώντας μια καθαρή κι απόκοσμη συνάμα χροιά, ενώ το υπέροχο Zorya χρωστά την ομαλή του ροή στο ρωμαλέο groove του μεστού rythm section, που κρατά με μαεστρία τα ηχητικά του μπόσικα.
 
Στιβαρό και ιδιαιτέρως συμπαγές είναι το μπάσο των Sunnata στο φανταστικό Zorya, το οποίο το διανθίζει με πυκνές stoner αναθυμιάσεις, αναδεικνύοντας έτσι και την υφέρπουσα κι ακραία heavy ψυχεδέλεια του, ενώ τα δυναμικά τους ντραμς εντείνουν αρμονικά τις ορμητικές τους doom μελωδίες και χαρίζουν έτσι μια αλλόκοτη γοητεία στο τερατώδες τους sludge εκτόπισμα.
 
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία στο εφιαλτικά θελκτικό Zorya όμως κάτι μου λέει ότι η αχνή αίσθηση πνευματικότητας, που το διαπερνά στην ολότητα του, μόνο τυχαία δεν είναι κι αυτό μάλλον οφείλεται στην αστείρευτη έμπνευση των Sunnata, που με όπλο την εκτελεστική τους δεινότητα έχουν θέσει υπό την πλήρη τους κυριαρχία το πλούσιο τους μουσικό ταλέντο.
 
Εν ολίγοις, η πρόοδος κι η γενικότερη εξέλιξη των ελπιδοφόρων Sunnata όπως αποτυπώνονται στο φρικιαστικά όμορφο Zorya τρομάζουν με την αλματώδη τους ανάπτυξη κι αυτό μόνο θετικό είναι για τούτη την πολλά υποσχόμενη μπάντα, που με το νέο της πόνημα καθιστά εαυτόν ως ένα από τα πλέον ποιοτικά σχήματα της ατμοσφαιρικής κι ακραία heavy μουσικής. Θαυμάσιο.
 
Sunnata: Bandcamp / Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου